Издвајамо Регион

„КУМ НИЈЕ ДУГМЕ!“ Бивши кошаркаш Никола Пековић вратио Шарићев МИЛИОНСКИ ДУГ

Хипо Алпе Адриа девелопмент банка скинула је хипотеку на бензинску станицу, перионицу и пословне просторе, и власништво „Мат цомпанy“ у Пљевљима, које су биле гаранција да ће бивши кошаркаш Никола Пековић вратити кредит од 1.1 милион евра, који је преузео од фирме свог венчаног кума Душка Шарића.

Пековић, који се успешно бави хотелским бизнисом у Црној Гори и намерава у Бечићима да гради нови хотелско-апартмански комплекс, преузео је у августу прошле године кредитну обавезу „Мат цомпанy“, што је било уписано у катастарску евиденцију Управе за некретнине као забележба нотарског уговора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хипотека у корист Хипо Алпе Адриа девелопмент сада уступиоца ради дуга „Мат цомпанy“ од 1.157.951,94 еура преноси се на пријемника Пековић Николу“, писало је у катастарској евиденцији на некретнинама ове пљеваљске фирме.

Да је Пековић измирио обавезе према банци сведочи и да у листу непокретности на имовини имовине „Мат цомпанy“ нема хипотеке, као и да у листу непокретности некретнина у власништву Пековића или његових фирми регистрованих у Црној Гори, није уписан ниједан нови терет.

Осим тога што је са некретнина Шарићеве и Лончареве фирме банка скинула хипотеку, то је учинила и држава Црна Гора, па је очигледно да је „Мат цомпанy“ измирио и порески дуг.

Акција „Лоптице“

Душко Шарић је ухапшен у међународној полицијској акцији 16. новембра 2010. у Пљевљима, а Јовица Лончар наредне године у мају.

Душко је 2006. године основао „Мат цомпанy“, фирму која се бавила шпедицијом и продајом нафте. Ту компанију је 2009. године пренео на делаверску фирму „Матеницо ЛЛЦ“, а за директора поставио Лончара.

Према оптужници, новац за који се сумњало да потиче од шверца кокаина стизао је на рачун пљеваљске компаније „Мат Цомпанy“ са офшор дестинација фирми из Делавера и Сејшела. Они су склапали фиктивне уговоре, давали лажне позајмице својим фирмама и тако прикрили порекло новца.

Кум није дугме

Бивши кошаркаш је годинама уназад био у пријатељским односима са Душком Шарићем. Он је у интервјуу за „Блиц“ рекао да је Дарко упознао 2014. године преко заједничких пријатеља. Њих двојица су од пре три лета постали и кумови, када је Душко венчао Пековића у берчићком хотелу „Медитеран“.

Хотел „Медитеран“ бивши кошаркаш купио је, недуго после свадбе, за 8,5 милиона динара од компаније „Маестралтоурс“ будванског бизнисмена Блаже Дедића који се нашао на оптужници за прање новца од кокаина. Дедића су наши медији доводили у вези са Дарком Шарићем, који је неправоснажно осуђен у Србији на 15 година затвора због шверца 5,7 тона кокаина.

Куповина дискотека у Котору и Будви

Везе Пековића и Шарића досежу и до куповине познатих дискотека у Котору и Будви. Наиме, црногорски медији су писали да иза дискотеке „Топ Хилл“ у Будви, стоје Душко Шарић и његов покојни партнер Которанин Драган Дудић Фриц, сарадник Дарка Шарића.

С друге стране, 2014. године Пековић је сам потврдио да је у процесу куповине те дискотеке. Такође, у јавности се спомињало да ће бивши кошаркаш преузети и которску дискотеку „Максимус“ који је основао Дудић и држао у свом поседу све до убиства 2010. године.

Послови на Златибору

Осим инвестиционих улагања у Црног Гори, Пековић је пре пар година своје послове покренуо и на Златибору. Његова фирма „Балкан ГС Цхансе“ изградила је у зеленој зони шестоспратницу са близу 90 апартмана, у којој се квадрат продавао по цени од 1.600 до 2.000 евра.

Занимљиво је што се посебан део оптужнице за прање новца породице Шарић базира на златиборским инвестицијама.

Оптужница Специјалног тужилаштва терети Шарића и његове сараднике да су новац од продаје кокаина, између осталог, улагали и у бројне некретнине на Златибору. Нешто од те имовине је и заплењено.

Крајем октобра 2017. ухапшен је и прослављени фудбалер Зоран Његуш због сумњи да је за Шарићев рачун прао новац куповином некретнина на Златибору.

Фото: Јутјуб

Шарићу и Лончару враћена имовина

Након пуних седам година, 17. маја прошле године враћена је имовина Душку Шарићу и Јовици Лончару, који су правоснажно ослобођени оптужби да су опрали 19 милиона еура стеченим продајом наркотика. Врховни суд потврдио пресуду Апелационог, који је констатовао да је банкарско-финансијским вештачењем документације из Србије, Кипра и Норвешке несумњиво утврђено да новац који је био предмет оптужнице није прибављен продајом дроге криминалне организације Дарка Шарића и још 34 особе.

Шарићу и Лончару враћено је земљиште у Пљевљима, површине 6.203 квадрата, пословне зграде у којима су смештене дискотека „Муниципиум’С“, кафић „4 собе“ и бензинска станица „Мат петрол“ у склопу које се налазе зграда са канцеларијама, продајним простором, кафе-баром и пратећим садржајима, надстрешница за манипулативни простор пумпе, аутомати за точење горива, саобраћајнице и паркинг простор, плато, озелењавање, резервоари за гориво, пумпа за течни нафтни гас, ауто перионица.

Враћене су им и стамбене јединице уписане у листу непокретности бр. 4439 КО Пљевља у укупној површини од 2.194 квадрата које су уписане као својина „Мат цомпанy“, парцеле површине 2.683 квадрата, станови у стамбеној згради која је евидентирана у листу непокретности бр. 4346 КО Пљевља, површине 149 квадрата.

Душко Шарић и Јовица Лончар поднели су прошле године Основном суду у Пљевљима тужбу против државе, којом траже исплату одштете због неоснованог притвора. Траже да им се по том основу исплати укупно око 400.000 еура.

Њих је у априлу прошле године Врховни суд правоснажно ослободио оптужби да су прали новац.

Бјелопољски Виши суд потврдио је пресуду Основног суда у Пљевљима да се Лончару исплати 106.200 еура на име накнаде нематеријалне штете због неоснованог лишења слободе од 11. маја 2011. до 23. априла 2014. године.

​Уколико правоснажна постане и друга пресуда Основног суда у Пљевљима, Јовици Лончару држава ће морати да исплати још 126.000 еура као накнаду штете за плате које му нису исплаћиване за време док је неосновано био у притвору.

Лончар је на име накнаде штете тражио да му држава исплати 136.000 еура. Истом одлуком одбијен је Лончарев захтев да му држава плати додатних 10.500 еура као накнаду за неискоришћене одморе.

 

Извор: Вијести/Љ.С.