Издвајамо Свет

ЛАЖНА ДРАМА НА ЕВРОВИЗИЈИ: Пре „неизвесне“ завршнице знало се да је Холандија победила, ЕВО КАКО

Инфаркт завршница финала Евросонга; Холандија води, али Македонија и Шведска чекају гласове публике. Тамара Тодевска је пред инфарктом, Шведјанин стиска песнице, Холандјанин крши руке… Тензија!

Ако сте касно синоћ гледали ову „неизвесност“, џаба сте се нервирали, баш као и милиони Македонаца и Шведјана пред ТВ екранима, али и несрећни финалисти из Македоније и Шведске. Јер, у тренутку када је Холандјанин добио гласове публике и избио на чело, свима који знају правила гласања „Евросонга“ било је јасно да је он победник и да Македонија и Шведска немају ама баш никакве шансе да га престигну. Све је било одлучено!

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос томе, водитељи Евросонга настављају да ложе милионски аудиторијум, али и несрећне финалисте. Пре свега Тамару Тодевску и младог Шведјанина који узалуд грицкају нокте и надају се, али и Холандјанина који је на ивици шлога, несвестан да је увелико победио.

Шта се, заправо, догодило? Пратите наш водич кроз правила гласања на Евросонгу и доживите изнова лажну еуфорију коју је то гласање изазвало.

У томе ће нам помоћи наш тајни пријатељ, чаробни број 2.378. Запамтите га сада!

ПРВИ ДЕО: ГЛАСОВИ ЖИРИЈА

Сви знамо да такмичари најпре добијају гласове од стручних жирија из 41 земље које учествују у гласању.

Сваки жири додељује 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 и 12 поена, односно 58 укупно. Укупно 41 жири по 58 поена, у тоталу 2.378. (То је наш тајни пријатељ, чаробни број 2.378! Да ли сте га запамтили?)

Ево како је изгледала табела после свих гласова жирија:

Шведска 239 поена од жирија

Северна Македонија 237

Холандија 231

Италија 212

Азербејџан 197

Аустралија 154

Чешка 150

Швајцарска 148

Русија 125

Малта 75

Данска 69

Кипар 69

Француска 67

Исланд 48

Норвешка 47

Грчка 47

Словенија 46

Албанија 43

Србија 38

Естонија 38

Немачка 32

Белорусија 18

Сан Марино 16

Велика Британија 13

Израел 12

Шпанија 7

ДРУГИ ДЕО: ГЛАСОВИ ПУБЛИКЕ

Е сад долази део који огромна већина очигледно није схватила: гласови публике, или такозвани телевотинг.

Гласови публике се сабирају на нивоу сваке државе која гласа, а затим се такмичарима додељују поени по принципу 1-2-3-4-5-6-7-8-10-12, као и код гласова жирија.

У случају гласова из Србије на пример, песма која је освојила највише гласова публике из Србије добиће 12 бодова, прва следећа 10 и тако све до једног бода. Све песме које су освојиле мање гласова од оне која је освојила 1 бод, добијају 0 (нула) бодова.

Тако ће од публике из сваке државе бити додељено укупно 58 бодова (1+2+3+4+5+6+7+8+10+12), што значи да су у другом делу гласања, по гласовима публике, у игри још 2.378 поена. Односно 58 бодова пута публика из 41 земље.

Гласови публике се затим, ради веће тензије, саопштавају најпре такмичарима који су најслабије прошли у првој рунди гласања (у овом случају Шпанији), а затим редом до првопласираних у првој рунди – Шведске, Македоније и Холандије.

Појаснимо то на примеру Шпаније, која је у првој рунди гласања, по жиријима, добила само 7 бодова и завршила на последњем месту.

Када је дошло до гласова публике, уместо да се такмичару из Шпаније саопшти колико је гласова публике добио у којој држави, од ове године се сви ти бодови сабирају и саопштава му се само укупна цифра: 53 бода од свих држава.

Што значи да је освојио укупно 60 бодова: 7 од жирија свих земаља које гласају плус 53 од публике свих земаља које су гласале.

ТРЕЋИ ДЕО: РАСТЕ НАПЕТОСТ

Такмичење је тако настављено синоћ објављивањем колико је који такмичар укупно освојио бодова од публике.

У једном тренутку Русија добија одлична 244 бода од публике и избија на прво место са укупно 369 поена.

Ускоро је претиче Италија која добија 253 бода од публике и са гласовима жирија (212) сада има укупно 465.

Остало је да се саопште још само гласови публике за Холандију, Македонију и Шведску. И ту долазимо до велике завршнице коју ће обележити једна ситница о којој организатори Евросонга изгледа нису размишљали.

ЧАРОБНИ БРОЈ 2.378

Овде зовемо у помоћ нашег тајног пријатеља, број 2.378. Сећате ли га се?

Оно на шта организатори Евросонга очигледно нису рачунали је да ако редом саопштавају број гласова публике од најслабије рангираног учесника у првој рунди до најбољег рангираног, ми у сваком тренутку можемо да израчунамо колико је бодова још остало да се подели на преостале такмичаре.

Тако су синоћ, пре Холандије, Македоније и Шведске, претходна 23 такмичара добила укупно 1.966 бодова од публике – Шпанија 53, Израел 35, Британија 3 и такод даље. Пошто је укупан број бодова од публике 2.378, ни бод више ни бод мање, то значи да је за расподелу Холандији, Македонији и Шведској остало тачно 2.378-1.966=412. Ни бод више, ни бод мање.

У том тренутку је распоред ових земаља на табели следећи:

Италија 465 бодова (212 од жирија и 253 од публике)

Шведска 239 бодова од жирија

Македонија 237 бодова од жирија

Холандија 231 бодова од жирија

Холандија следећа сазнаје колико је бодова добила од публике. Драма у Тел Авиву је на врхунцу!

СЛАВЉЕ МОЖЕ ДА ПОЧНЕ – АЛИ НЕ ПОЧИЊЕ?!

Математика је сада јасна: Холандији је потребно најмање 235 бодова од публике да би избила испред Италије.

Ако најмање толико и добије, јасно је да је Холандија већ и победник, јер ће за поделу Македонији и Шведској остати премало бодова за поделу да би престигли Холандјане.

После краће напетости, манекена Бар Рафаели и њен колега водитељ објављују да је Холандија од публике добила чак 261 бод, што је ставља на прво место са недостижних 492 бода!

Ево табеле ове четири земље у том тренутку:

Холандија 492 бода (231 од жирија + 261 од публике)

Италија 465 (212 жири + 253 публика)

Шведска 239 од жирија

Македонија 237 од жирија

Сада је остало да се на Шведску и Македонију подели само 151 преостали бод, што је премало да би престигле Холандију.

Холандија је већ победник! Славље може да почне! Ваљда ће то неко и саопштити младом Холандјанину?! Не! Велики Евросонг игроказ се наставља! Холандјанин је без икакве потребе у прединфарктном стању док очекује колико ће гласова од публике добити Македонија и Шведска. Очигледно је несвесан да је увелико победник Евросонга!

ВЕЛИКА ЕВРОСОНГ “МОША”

И није само он у незнању. Несвесни су и такмичари из Македоније и Шведске, као и цела хала у Тел Авиву, али и 2 милиона Македонаца, 10 милиона Шведјана и 17 милиона Холандјана који на ногама прате финале!

Гласање се наставља, на реду су сјајна Тамара Тодевска и Македонија. “Узбудјење” је на врхунцу! Два милиона Македонаца и 17 милиона Холандјана су на ногама! Да ли ће Тамара успети да од публике освоји 256 поена колико јој је потребно да избије на прво место?

Да ли ће Тамара Тодевска као тотални аутсајдер са квотом 501 на кладионицама успети да приреди највеће изненадјење у историји Евросонга и надмаши суперфаворизованог Холандјанина који је имао квоту само 1,5?

(Увелико знамо да неће, јер је у игри остао само 151 поен. Али водитељи Евросонга не хају за то -или не знају – и ложе публику све више и више.)

Гле чуда, Тамара на општи шок осваја само 58 поена од публике. Видно је разочарана, али достојанствено признаје пораз и захваљује се публици.

Лажна драма достиже врхунац! Бар Рафаели и њен колега настављају да прже такмичаре из Холандије и Шведске. Обавештавају публику да је Шведјанину потребно да добије 254 поена од публике да би у фото финишу избио испред Холандије.

(Већ је јасно да се то неће догодити јер знамо да ће Шведјанин добити тачно 93 преостала поена, а то је премало за победу. Али водитељи не хају, ложење се наставља.)

Холандјанин крши руке, а увелико поражени Шведјанин у незнању стиска песнице у нади да ће доживети свој “људи, да л је то могуће” животни тренутак. На иглама је 27 милиона људи у Шведској и Холандији! Наравно, беспотребно. Јер Холандија је увелико победила…

После неколико минута лажне драме, гле чуда: Шведска добија баш 93 поена, колико је једино и могла. Шведјанин је у неверици, изгледа као да је добио шлог; ерупција одушевљења у табору Холандије.

Лажна драма уступа место правој еуфорији. Следеће године се ложимо у Амстердаму! А можда је овако и лепше?

Наравоученије: учите децу математици, користиће им чак и на Евросонгу.

 

Извор: Блиц