Издвајамо Свет

ЛЕ ПЕНОВА ДО НОГУ ПОТУКЛА МАКРОНА: Снаге које не признају Косово преузимају Европу!

Према првим пројекцијама, у новом сазиву Европског парламента најјаче странке ће и даље бити Европска народна партија, социјалдемократе и Алијанса либерала и демократа за Европу, у коју би требало да уђу и посланици Макронове Републике у покрету.

Први резултати избора по земљама-чланицама ЕУ донели су и прву пројекцију могућег састава новог Европског парламента.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према до сада пристиглим прелиминарним резултатима из 11 земља-чланица и предизборним најавама из 17 држава-чланица, 751 место у Европском парламенту могло би да буде подељено на следећи начин:

Европска народна партија би имала 173 места, социјалдемократе 147, Алијанса либерала и демократе плус Макронова Република у покрету 102, Зелени 71, Европски конзервативци и реформисти 58, Европа нација и слобода (Салвинијева Алијанса) 57, Европа слободе и директне демократије (Покрет 5 звездица плус партија за Брегзит) 56, Европска уједињена левица/Нордијска зелена левица 42, пренео је Танјуг.

Ле Пенова потукла Макрона, Алтернатива за Немачку испред социјалдемократа, Пуџдемон улази у ЕП

Лидер десничарске странке Национално окупљање Марин ле Пен освојила је у Француској највише места на изборима за Европски парламент и тиме победила чак и листу председника Емануела Макрона, показали су прелиминарни резултати.

Фото: Јутјуб

Национално окупљање је према првим пројекцијама резултата освојило око 24 одсто гласова, наспрам 22,5 колико их је освојила странка Емануела Макрона, преноси „Политико“.

Портал наводи да би, како се очекивало, Национално окупљање требало да предводи националистичко-популистички талас широм Европе, за који се предвиђа да ће освојити чак трећину места у Европском парламенту.

Велики добитак се очекује и за десничарску лигу Матеа Салвинија у Италији.

У Немачкој први резултати показују да десничарска Алтернатива за Немачку у тој земљи заузима четврто место са 10 освојених мандата у ЕП, чиме је победила Социјалдемократску партију.

Према пројекцијама, место у ЕП је освојио и бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон који је кампању водио из Брисела, као и његов бивши заменик Ориол Жункерас.

Велики успех Зелених

Представници европских Зелених задовољни су првим резултатима избора за Европски парламент, који указују на значајан скок подршке њиховој опцији.

Зелени би, судећи према првим прелиминарним резултатима, требало да имају значајну улогу у новом сазиву Европског парламента.

Један од кандидата Зелених за место председника Европске комисије — холандски посланик Бас Еикхаут каже да очекује сјајне резултате за Зелене.

„Мислим да је јасно да су бирачи желели промену и да су гласали за другачију Европу. Мислим да желе прогресивну зелену Европу, за то су гласали и ми ћемо се за то борити“, истакао је Еикхаут.

Поражавајући резултат ХДЗ-а

Према првим прелиминарним резултатима, у Хрватској је владајућа Хрватска демократска заједница (ХДЗ) освојила четири, СДП три мандата, док су Независна листа Мислава Колакушића, Хрватски суверенисти, Живи зид, Амстердамска коалиција и Независни за Хрватску освојили по један мандат.

Како наводи Индекс, ти резултати нису добри за владајућу ХДЗ.

Биралишта су затворена у 19 сати, а први прелиминарни резултати су урађени без гласова дијаспоре, преноси портал.

 

Извор: Тањуг/rs.sputniknews.com