Издвајамо Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ ИЗДАЛИ СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Хитно почните са евакуацијом, реприза мајских поплава, чека нас ПОТОП

Србију од недеље увече, па у наредна четири дана очекују се обилне кише, пљускови с грмљавином и непогоде, а у Обреновцу и Мачви може се поновити сценарио из 2014. године, због чега што пре треба почети са евакуацијом, упозорава метеоролог Марко Чубрило.

– Озбиљну ситуацију могли би имати становници Обреновца и околине у Србији јер с порастом реке Саве, исто као и 2014, Колубара и њене притоке ће почети да се изливају. Такође, регија Мачве у Србији, посебно део који је близу границе са БиХ, може бити у великој опасности. И регион Крупња поново може очекивати поплаве. Мислим да је крајње време да се у свим овим пределима почне с озбиљним припремама за евакуацију у безбедније пределе – каже Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, још већа опасност прети од кратких и плитких планинских токова који су склони бујичним поплавама, а који ће се над ширем подручју западне и средишње БиХ, западне и северозападне Србије готово сигурно излити.

Осим наглог пораста нивоа река, Чубрило упозорава да над великом делом БиХ и планинске Србије треба очекивати активирање старих клизишта, али и покретање нових.

– Повећањем падавина које у западним деловима Бачке могу достићи и око 100 мм, све је већа опасност појаве високих подземних вода, те поплава у нижим деловима кућа, подрумима и гаражама. Опасности од изливања Дунава засад нема јер је ово велика река и не храни се водом из угроженог подручја – упозорава он.

Недимовић: Спремни смо

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, рекао је јуче да се количина падавине које очекују Србији и регион подудара са ситуацијом од пре пет година, када смо имали велике поплаве и упозорио да може доћи до појаве бујичних поплава, нарочито у западној Србији. – Наша водопривредна предузећа предузела су све активности у погледу осматрања простора и ангажовања механизације која је неопходна. Урадили смо све припремне активности, а за два-три дана сви ће бити на терену – рекао је Недимовић и додао да ипак не очекује веће проблеме на великим водотоковима.

И Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење због падавина које нас очекују од недеље, па све до четвртака.

– На обилне падавине реаговаће и реке широм земље. Порасти водостаја могу се очекивати на Колубари, Јадару, Јасеници, Кубршници, Црници, Сеници, Ресави, као и на горњим токовима Јужне и Западне Мораве са притокама. Од 13. до 16. маја очекују се умерени порасти водостаја с могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа воде – кажу у РХМЗ, али наглашавају да је ситуација под контролом.

Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ саопштило је јуче да се на реци Тамиш, у дужини од 62 километра кроз Војводину, спроводи се редовна одбрана од поплава.

– Водостаји осталих река које протичу кроз Војводину тренутно су испод меродавних кота за проглашење редовне одбране од поплава – саопштено је из овог предузећа.

У саопштењу је наведено да се, према прогнози РХМЗ-а, у западној Србији и Војводини од недеље, 12. маја, до уторка, 14. маја, очекује циклон који ће донети обилније падавине, па ће током 24 часа пасти просечно 50 до 80 литара кише по метру квадратном.

 

Извор: Е.А./Ало