Издвајамо Србија

МЛАДА ШОКИРАЛА СВЕКРА И СВАТОВЕ: Рекла матичару да се не одриче свог презимена а ОНДА ЈЕ НАСТАО ХАОС

Фото: pixabay.com

Мачвански матичари не воде посебну евиденцију невеста са два презимена, али наводе како се махом ћерке јединице одлучују да задрже своје презиме

БОГАТИЋ – У традицији мачванског краја је да се невеста одрекне девојачког презимена и приликом закључења брака изјасни да се убудуће презива као супруг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто овај обичај има исходиште у патријархалним породичним односима који све више бледе, у новије време се о томе обавезно разговара пре него што младенци стану пред матичара. У противном, венчање се лако претвори у скандал ако се невеста после судбоносног „да“ изјасни да задржава своје презиме.

Једна млада жена, која из разумљивих разлога не жели да јој се објави име, управо тако је шокирала сватове, а највише свекра и свекрву. Пре венчања она и супруг нису смели да саопште да ће свом девојачком презимену додати њихово.

– Када сам матичару рекла да задржавам своје и додајем презиме мужа, настао је општи жамор међу гостима у сали за венчање. Ни у том свечаном тренутку рођаци мог мужа нису могли да се суздрже. Иако сам се трудила да не обраћам претерано пажњу, већ да уживам у нашем венчању, није било пријатно слушати најружније коментаре. Од снебивања зашто сам се уопште удавала у њихову фамилију када ми се не допада њихово презиме, до тога како сам их осрамотила и обрукала – прича она.

Матичари не воде посебну евиденцију невеста са два презимена, али наводе како се махом ћерке јединице одлучују да задрже своје презиме.

Домаћица Р.Д. из села из околине Богатића сматра да је ова појава „чисто помодарство“. У прошлости, додаје, када су бракови уговарани без љубави о презимену се није ни разговарало међу породицама. И када се она удавала, пре тридесет година, подразумевало се да снаха „узме“ презиме мужа.

– Не видим зашто би се млади данас одрицали традиције, осим што желе да буду, како они кажу „ин“. Ако воли мог сина, снаха треба да воли и његово презиме – каже ова свекрва „старијег кова“.

Млађи родитељи су либералнији и углавном „немају ништа против“. Пред венчање саветују децу „да се пре потписивања договоре“, како не би направили скандал.

– Не разумем да и то може некоме да смета. Важније од свега би, ваљда, требало да буде да деца воле, да буду срећна, да граде своју породицу, од тога шта је иза имена – каже Н.О., чија је снаха задржала своје презиме.

 

Извор: Курир.рс/Телеграф/Д.Грујић