Издвајамо Србија

НАМАМИО ЈЕ ЧОКОЛАДИЦОМ! Јохан убио, па силовао Ивану (6)! Хтео да се освети њеном оцу, Србија згрожена злочином!

Pixabay.com

У Србији се последњих дана подигла велика прашина због измена Кривичног законика којим се уводи доживотна казна затвора без право на отпуст, али само у пет случаја.

То је повод да се присетимо када је последња смртна казна изречена и реализована!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последња смртна казна у Србији извршена је 1992. године и то на Дан заљубљених 14. фебруара. Тада је у Сомбору стрељан Јохан Дроздек због тога што је убио, а затим и силовао шестогодишњу Ивану Салијевић из Каравукова.

Трагедија, какву ово место надомак војвођанских Оџака, дотад није доживело, догодила се када је Дроздек, не би ли се осветио њеном оцу, девојчицу одвезао на бициклу њеног оца до сеоског гробља, где ју је прво убио, а потом силовао.

Комшије из Каравукова код Сомбора су виделе Јохана како на бициклу некуда одвози малу Ивану.

Обећао јој је чоколадицу, ако се провоза с њим. На основу трагова на великој цигли, нађеној поред Иваниног тела, утврђено је да је дете које се отимало и вриштало, најпре усмртио, а затим силовао.

У судници Окружног суда у Сомбору, Дроздек није порицао злочин.

Говорећи о мотиву, навео је да се јако наљутио што му “Џемо” није дао бицикл, и да у бесу није знао шта ради. Испричао је да га је “нервирала мала када је почела да плаче и све гласније моли да је врати кући”.

– Кајем се, није требало да је убијем – рекао је судији Дроздек.

Народна скупштина Србије је 26. фебруара 2002. изменила Кривични закон тако што је из њега избрисала смртну казну. Према чл. 24 важећег Устава из 2006. године: „Људски живот је неприкосновен. У Републици Србији нема смртне казне“.

Смртну казну у Србији извршавао је осмочлани стрељачки вод, чији чланови нису знали ко од њих испаљује праве метке, а ко „ћорке“.

Како је време одмицало, тако су и прописи о смртној казни ублажавани и било је све мање изречених смртних казни. У Србији, која је од 1992. године била део Савезне Републике Југославије, судови су од 1991. до 2002. године изрекли 19 смртних казни, од којих ниједна није извршена.

 

Извор: Ало.рс/ Н.М.