Издвајамо Свет

НЕБО СЕ ОТВАРА, ПОЧИЊЕ СУПЕРМАГНЕТНА ОЛУЈА! На сав ужас који нас је снашао, стиже НОВО ЗЛО – Трајаће 10 сати и утицаће на здравље људи!

Фото: Pixabay.com

Научници су пренели да је Сунце управо изазвало супермагнетску олују на Земљи, која ће трајати око 10 сати, преноси РИА новости. Ова појава може негативно да утиче на хроничне болеснике, али и на здраве појединце.

У питању је најмоћнија олуја у последње две године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако је упоредимо са догађајима из претходних година, овај догађај је веома важан. У последње две године ово је највећа магнетска олуја, то је импресивно – рекао је главни истраживач у Лабораторији за рендгенску астрономију Института за физику Сергеј Богачев.

Како истичу стручњаци, ова олуја омета радио-комуникације и трајаће око 10 сати, а осетиће је људи који су иначе осетљиви на временске прилике.

Сајт Спејс ветер преноси да је ниво олује тренутно на Г2 (умерено јак), што значи да су ауроре видљиве у северним државама попут Минесоте, Мичигена и Њујорка.

Као разлог за олују наводи се тај што се пукотина отворила у Земљином магнетском пољу, омогућујући сунчевом ветру да уђе у магнетосферу.

Код људи се могу јавити следеће сметње:

– Главобоља

– Малаксалост и дрхтавица

– Повишен крвни притисак

– Појачане сметње код хроничних болесника

– Аритмија

ШТА ЈЕ ГЕОМАГНЕТНА ОЛУЈА?

Геомагнетна олуја представља појаву наглих и привремених промена магнетног поља Земље, узрокованих активностима на Сунцу, као што су удари таласа и облака магнетног поља Сунчевог ветра, заједно са Сунчевим бакљама и короналним избацивањем масе, који заједно утичу на Земљино магнетнко поље 3 дана након Сунчевих активности.

Притисак Сунчевог ветра на магнетосферу и магнетно поље Сунчевог ветра ће се повећавати или смањивати, зависно од Сунчевих активности.

Промене притиска Сунчевог ветра мењају електрично поље у јоносфери, а магнетно поље Сунчевог ветра делује заједно са Земљиним магнетним пољем. Геомагнетне олује обично трају дан или два, али могу трајати и више.

Карингтонов догађај је највећа забележена геомагнетна олуја у историји. Догодила се у септембру 1859. године. Изазвала је проблеме са телеграфским линијама, а чак је и запалила неке телеграфске канцеларије и онеспособила „викторијански интернет“.

У нешто скорије доба, познат је случај из 1989. године када су за време једне такве олује четири сателита била у квару недељу дана.

Утицај геомагнетних олуја на људе тек је почео да се проучава, али је познато да голубови писмоноше за време таквих олуја имају проблема са навигацијом, те да нису у стању да пронађу место на које би требало да слете.

 

Извор: Република