Издвајамо Србија

НОВО ПРАВИЛО! Од 1. септембра ступа на снагу велика промена у свим српским школама!

Фото: Јутјуб

Да ли ће ђаци бити задовољни?

За неколико месеци може се савладати основна конверзација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви гимназијалци ће од 1. септембра учити кинески! Језик ће, како је најављено, имати статус факултативног предмета, а већ сутра Национални просветни савет (НПС), како нам је потврђено, препоручиће министру просвете Младену Шарчевићу да одобри овај предлог.

Радивоје Стојковић, председник НПС, каже да ће се пре увођења језика у школе све гимназије изјашњавати о томе.

– Ради се о могућности факултативног увођења тамо где постоји интересовање. Ученици ће пре тога бити анкетирани, што је око 40 школа – објашњава Радивоје Стојковић, председник НПС, који је и на челу Заједнице гимназија Србије.

План и програм су прављени у сарадњи стручњака са Института „Конфучије“ и Филозофског факултета у Новом Саду, а верификовао га је и Завод за унапређивање образовања и васпитања. Сам предлог, иначе, потекао је од Осме београдске гимназије.

Стојковић подсећа и да се кинески учи још од 2011. у српским основним и средњим школама на основу протокола о сарадњи који су потписали наше и кинеско министарство просвете.

Говорни је лако савладати

Радосав Пушић истиче да има много разлога да се научи кинески, а један од њих је свакако све већи број кинеских инвестиција у Србији. Према његовим речима, говорни кинески је релативно лако савладати, али је теже описменити се, за шта је потребно студиозно изучавање.

– За неколико месеци може се савладати основна конверзација, после годину-две има се сасвим солидно знање говорног кинеског – каже он.

– Сада излазимо из тог пробног периода и улазимо у стандардну процедуру. На предлогу је рађено годину дана и нема разлога да и средње стручне школе већ од наредне школске године не уведе кинески као факултативни предмет – додаје он.

ОБАВЕЗАН У СВЕТУ

Радосав Пушић, директор Института „Конфучије“ у Београду, каже да прилично заостајемо за светом јер кинески одавно спада у стране језике који су обавезни широм Европе, Азије, али и у Америци.

– У Француској, Великој Британији, Немачкој, Русији присуство овог језика траје већ стотинама година и оно је са јачањем моћи Кине само проширено и продубљено. Већ сада је јасно да без знања кинеског много ствари неће моћи да се уради. Присутност Кине у свим сегментима је евидентна – каже Пушић.

 

Извор: Српски телеграф/Ало.рс/Д.С.