Издвајамо Свет

ПРЕМИНУЛА ПОПУЛАРНА ГЛУМИЦА И ПЕВАЧИЦА: Остајемо без још једног ВЕЛИКОГ ИМЕНА! (ФОТО/ВИДЕО)

Туга.

Дорис Деј, америчка глумица и певачица, преминула је одједном, данас у 97. години. Снимила је више од 50 филмова и 650 песама, и позната је као једна од најпопуларнијих певачица 20. века.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Провела је живот залажући се за заштиту животиња. Снимила је више од 50 филмова и 650 песама, и позната је као једна од најпопуларнијих певачица 20. века.

Филмску каријеру започела је 1948. године филмом „Романце он тхе хигх сеас“ који јој је обезбедио успех следећих 20 година. Играла је у небројено много романтичних комедија, мјузикала, комедија и драма.

Алфред Хичкок ју је тражио за свој филм „Тхе ман wхо кнеw то муцх“ у којем је играла поред популарног Џејмса Стјуарта. Филм је доживео велики успех и зараду. Али њене најгледаније и најобожаваније улоге су романтичне комедије у којима је бриљирала раних шездесетих година прошлог века.

„Бедроом цомедиес“, тада су их популарно звали, Дорис Деј је снимила филмове у којима су јој партнери били неки од најпожељнијих глумаца златног Холивуда, Клерком Гејблом, Керијем Грантом, Дејвидом Нивеном и Родом Тејлором. Највећи успех је доживела у филмовима у којима је играла са Роком Хадсоном у два чувена остварења „Пиллоw талк“ и „Мове овер Дарлинг“.

Након великог успеха у филмској каријери, Дорис Деј је одлучила да се опроба и на телевизији. Добила је свој шоу под називом „Тхе Дорис Даy Схоw“ који се успешно приказивао широм Америке од 1968 – 1973. године.

Позната као највећа звезда 60-тих, америчка миљеница. Добила је награду за животно дело Греми, као и Оскара за главну женску улогу и награду за животно дело „Голден Глобе“. Од Џорџа Буша 2011. године, добила је „Медаљу слободе“.

 

Извор: Телеграф/srbijadanas.com