Издвајамо Спорт

Преминуо чувени возач и вишеструки шампион ФОРМУЛЕ 1 (ФОТО)

Нема више једног од највећих имена “најбржег циркуса”.

Легенда Формуле 1 Ники Лауда преминуо је у 70. години. Породица легендарног Аустријанца, троструког шампиона у “најбржем циркусу” саопштила је да је “преминуо мирно”.

– С дубоком тугом објављујемо да је наш вољени Ники мирно преминуо окружен породицом. Његова јединствена остварења као спортисте и бизнисмена остаће незаборавна као и његова жеђ за акцијом, његова директност и храброст. Он је узор за све нас, био је добар и брижан супруг, отац и дека и недостајаће нам – наведено је између осталог у саопштењу Лауде који је са са Фераријем освојио титуле 1975. и 1977. године. Са Меклареном је био шампион 1984. године.

Лауда је у августу прошле године ишао на трансплантацију плућа, а памтиће се заувек и његов опоравак и повратак на стазу после удеса и опекотина задобијених на Великој награди Немачке. Тада је скоро читав минут био заробљен у болиду који се запалио и добио је велике опекотине на лицу, а удисао је и токсичне материје. То је узроковало даље здравствене проблеме и две трансплантације бубрега, 1997. и 2005. године.

Током каријере возио је у 171 трци, а био је члан тимова Марч, БРМ, Ферари, Брабам и Мекларен. После каријере возача остао је у свету Формуле 1, а при крају живота био је један од челника (без извршне власти) Мерцедесовог тима. Имао је велике заслуге за успехе Луиса Хамилтона, пилота Мерцедеса и петоструког првака.

 

Извор: srbijadanas.com

loading...
Loading...