Издвајамо Србија

ПРЕТЕЋИ ЦИКЛОН СТИЖЕ У СРБИЈУ: Очекује нас 60 ЛИТАРА КИШЕ ПО КВАДРАТНОМ МЕТРУ, а биће падавина и где се то није очекивало

„Од данас па све до 17. маја у Србији се очекују обилне кише, а штаб за ванредне ситуације већ је у приправности“ истакао је помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), Славомир Стевановић, додавши да се може очекивати пораст нивоа Саве, али да вероватно неће бити проглашена ванредна одбрана од поплава.

Славомир Стевановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су анализе из претходних дана указивале на значајне падавине данас, али да ће се оне ипак десити у току ноћи и да ће потрајати до 15. или 17. маја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекује се да данас и сутра укупна количина падавина у већини места буде од 20 до 40, а у западној Србији, Срему и Бачкој око 60 литара по квадратном метру – рекао је Стевановић.

Наводи да је то с једне стране добро, јер има довољно времена од претходних падавина да вода сиђе у реке и да дође до исушивања сливова како би се повећао капацитет за пријем нових падавина.

Међутим, како је рекао Стевановић, најаве указују да би ситуација на Сави могла да буде озбиљнија и да се врх таласа у Србији очекује у четвртак или петак.

Додаје да Шабац има деоницу која је осетљива на велике воде и да ће у том граду вероватно бити проглашена редовна одбрана од поплава, али да су мале шансе да се прогласи ванредна одбрана.

– Над регионом је снажан циклон који малим померањем може да изазове значајније падавине на некој територији где се то није очекивало – наводи Стевановић.

По прогнозама, највише падавине се очекује у северозападној Босни и то ће бити центар интензивних падавина.

– Постоји могућност да неки крајеви источне Србије добију велике локалне падавине, али да би оне могле да обухвате неки поток или речицу.

Међутим, Стевановић каже да ће оне бити развучене и да се интензивна киша очекује сутра и у среду.

Говорећи о могућности поплава на бујичним токовима, Стевановић каже да су оне од маја до јуна увек могуће и да не могу да се предвиде.

Када је реч о стању на Дунаву, Стевановић каже да Дунав опада и да може да прихвати све количине воде које се очекују.

Републички хидрометеоролошки завод претходно је поновио упозорење да се од данас до петка очекује велика количина падавина у Србији.

Недимовић: Боља ситуација него прошле недеље

Према речима министра Бранислава Недимовића, циклон који је дошао из правца Јадрана променио је правац и излучио се на простору Босне и Херцеговине, а данас ће, каже, захватити север и северозапад Србије уз Дрину, међутим, не очекује да ће на Сави бити већих проблема.

„Ситуација са аспекта падавина на простору Србије је боља него што смо очекивали у среду и четвртак. Циклон је променио правац, зато не очекујемо веће проблеме, осим у неким токовима који могу створити бујичне воде на западу Србије“, рекао је Недимовић новинарима након потписивања Споразума са Америчком агенцијом за медјународни развој (УСАИД).

Пузовић: Неће се поновити 2014. година

Директор Србијавода Горан Пузовић изјавио је данас да обилне падавине које се очекују не би требало да доведу до поплава, а да се 2014. година свакако неће поновити, те да нема места за страх, јер је хидролошка ситуација сада много повољнија, али да је свакако потребан опрез.

Пузовић је за Тањуг рекао да су подигнути сви капацитете, направљен тим који прати ситуацију, а људи, опрема и средства су на терену са задатком да се прате сва критична места како би се брзо реаговало. Каже да ће, уколико данас почне киша, до сутра бити подигнут водостај у сливу Јадра, Колубаре, горњег дела Западне Мораве, на Бјелици, Лужници, Дјетињи, Скрапежу, затим у централној Србији на Лепеници, Кубршници, Јасеници, у сливу Млаве, Пека и Лима.

У четвртак се очекује пораст водостаја у сливу Јужне Мораве, наводи Пузовић.

Критична места су брдско планинска подручја, Крупањ, Осечина, Љубовија, Ваљево, Параћин, Свилајнац, Петровац на Млави.

Шта показују графикони?

Водостај река је у умереном и већем порасту. Надлежне службе дежурају уз највиши степен приправности.

Како се може видети на сајту РХМЗ-а, односно када се погледају вредности које бележе хидролошке станице, водостај на већим рекама углавном неће неће достићи ниво редовне одбране.

Тако, када је у питању Сава код Шапца тренутно износи 274 центиметра, линија редовне одбране јесте 400 цм, а ванредне 500. Како се ишчитава из понуђених графикона, хидролози РХМЗ-а су прогнозирали да ће водостај Саве на овој станици у петак престићи ниво редовне одбране.

Када је у питању Сава у Београду, она неће достићи ниво редовне одбране, показују прогнозе РХМЗ-а.

Тренутно, водостај ове реке на хидролошкој станици Београд износи 383 центиметра, а редовна одбрана се активира ако достигне 500 цм, док би више од 600цм воде значило да је пређена граница ванредне одбране.

Што се Дунава тиче, код Апатина нема опасности – Дунав је далеко испод границе редовне одбране (600цм), и тренутни водостај износи 248 центиметара.

На Бездану је ситуација још мирнија, показују подаци са сајта РХМЗ-а. Тако је тренутни водостај Дунава у овом месту тек 185 центиметара, а да би дошло до редовне одбране, морао би да достигне 500 цм, или за ванредну одбрану још 200 центиметара више.

С друге стране, ниво Дунава у Великом Градишту износи 770 цм, а потребно је да се „попне“ још 60 центиметара да би достигао границу ванредне одбране.

И у Смедереву је ниво воде неколико десетина центиметара од достизања границе редовне одбране: Дунав се тренутно „попео“ на 558 сантиметара, до прве границе фали му још 42, а има тенденцију раста – показује извештај РХМЗ-а.

Дунав, засад, делује да је под контролом у Земуну, где је водостај достигао 425 цм, за редовну одбрану ниво воде морао би да се подигне преко 550, а за ванредну преко 650 цм.

И Новом Саду је тренутно све у реду: водостај Дунава у овом граду износи 292 цм, а редовна одбрана неће бити проглашена пре 450 цм, нити ванредна пре 700.

 

Извор: РТС / М.М. / Тањуг