Издвајамо Свет

ПРЕТИ НАМ НЕШТО УЖАСНО! Отворила се пукотина, спрема се неколико удара, сви смо у опасности!

Фото: Pixabay.com

Као разлог за појаву олује наводи се да се пукотина отворила у Землјином магнетном полју, омогућивши сунчевом ветру да уђе у магнетосферу.

Научници су упозорили да је Сунце изазвало снажну супермагнетну олују на Землји, која ће трајати до 17. маја, али током овог месеца чека нас још оваквих „удара“. Ова појава може негативно да утиче на хроничне болеснике, али и на здраве људе. Ради се о најснажнијој магнетној олуји у последње две године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како истичу стручњаци, ова олуја може да поремети радио-комуникације и трајаће око 10 сати, а осетиће је лјуди који су иначе осетлјиви на временске прилике.

Као разлог за појаву олује наводи се да се пукотина отворила у Землјином магнетном полју, омогућивши сунчевом ветру да уђе у магнетосферу.

„Ако је упоредимо са догађајима из претходних година, овај догађај је веома важан. У последње две године ово је најјача магнетна олуја, то је импресивно – рекао је главни истраживач у Лабораторији за рендгенску астрономију Института за физику Сергеј Богачев.

Код лјуди се могу јавити главоболја, малаксалост и дрхтавица, повишен крвни притисак, појачане сметње код хроничних болесника и аритмија, тахикардија. Људи ће бити нервозни и раздражљиви, могуће су и проблеми са видом, а срчани болесници имаће појачане тегобе.

У периоду од 20 до 25 маја такође се очекује нова магнетна олуја, али нешто слабијег интезитета и одразиће се на психу и емоције. Људи ће бити агресивнији, мучиће их несаница, пад концентрације и зато требало би избегавати расправе, стрес, замарање, и бити опрезан за воланом … Треба се бавити спортом, ићи у природу и што више боравити на свежем ваздуху.

Геомагнетна олуја представлја појаву наглих и привремених промена магнетног полја Землје, узрокованих активностима на Сунцу, као што су удари таласа и облака магнетног полја Сунчевог ветра, заједно са Сунчевим баклјама и короналним избацивањем масе, који заједно утичу на Землјино магнетнко полје 3 дана након Сунчевих активности.

 

Извор: Ало.рс/М. И.