Издвајамо Регион

ПРОГЛАШЕН ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ: Очекују се оркански удари ветра и обилна киша

У Хрватској се очекује обилнија киша праћена грмљавином, на Јадрану олујна бура, а од понедељка у вишим пределима могућ је и снег, преносе хрватски медији.

Понегде је могуће и олујно невреме и град, а од недеље увече до уторка ујутро подно Велебита ће вероватно бити и орканских удара ветра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На сајту Државног хидрометеоролошког завода за подручје Велебитског канала упаљен је црвени метеоаларм, којим се означава олујна бура и удари ветра у распону од 65 до 130 километара на сат, преноси Индеx.хр.

– Саветујемо јавност да избегавају путовања и боравак близу угрожених обалних подручја. Врло је вероватно да трајекти неће пловити па ако путујете, пратите информације о саобраћају – наводи се у упозорењу ДХМЗ-а.

У недељу поподне очекује се снажна бура која ће кренути од западне Словеније према северозападном делу Хрватске, посебно Лики, Горском Котару и Кварнеру као и Корнатима.

Врхунац налета ветра очекује се у понедељак, а предвиђа се да би бура могла достићи брзину од 120 до 150 километара на сат у западној Словенији, док се у Хрватској очекује ветар од 140 до чак 180 километара на сат.

Од уторка ветар ће постепено слабити а побољшање времена очекује се у другој половини седмице.

 

Извор: Тањуг