Издвајамо Регион

ПУКЛА ВЕСТ КАО БОМБА: На границу са Србијом стижу моћни авиони и преко 100 оклопних возила, биће уперени У БЕОГРАД!

У потпуној тишини, три месеца након што је пропао већ склопљен посао с Израелом око набавке Барака, хрватска Влада и врх Оружаних снага озбиљно су започели нови процес набаве борбеног авиона, пишу хрватски медији.

Kако наводе, иако јавности никад нису презентовани резултати анализе под радним насловом “Зашто је пропао посао с Израелом?”, у државном врху ушли су у нови круг преговора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према неслужбеним информацијама из Министарства обране, овај пут нема такмичења јер би се тиме изгубило превише времена, па су се у државном и војном врху одлучили за директне преговоре с одабраним партнерима. Одабране су Сједињене Америчке Државе и Шведска, односно произвођач Ф-16 Лоцкхеед Мартин и произвођач Грипена шведски Сааб. Kао и у првом покушају набавке Хрватска преговоре жели да реализује на нивоу држава с државом.

У међувремену, већ годину дана између Загреба и Вашингтона договара се нови велики посао, а о којима хрватска јавност ништа не зна. Реч је о набавци америчких оклопних возила за пешадију на гусеницама типа Брадлеy. Наводно је реч о минимално 60 комада, а максимални број чак прелази 100. Јутарњем листу је наводно последњих месеци на више адреса у војним и цивилним круговима потврђено да се о томе воде разговори те да се коначна одлука очекује до краја године.

Према речима суговорника листа, Сједињење Државе су Хрватској још почетком 2018. понудиле донацију у облику возила Брадлеy. Понуђена је најстарија верзија Брадлеyја М2. Реч је моделу који треба потпуно модернизовати. Процена је да би модернизација по комаду износила око 3,5 милиона долара.

Иначе, у протеклих око 20 година Сједињене Америчке Државе Хрватској војсци донирале су војне опреме и нематеријалних добара у виду школовања, стратешких превоза, уништавања неперспективног наоружања у вредности од око 600 милиона америчких долара, а без америчке помоћи Хрватска војска би имала великих или чак непремостивих проблема у модернизацији својих снага.

 

Извор: Јутарњи лист