Издвајамо Свет

СКАНДАЛ! ЂАК пустио „УЖИЧКО КОЛО“ ПРОФЕСОР га ПЉУНУО, а онда је настао ХАОС (ВИДЕО)

Како ђаци тврде, наставник из видеа је био непопулран у читавој школи, те су их и други наставници подстрекивали да се над њим иживљавају

Инцидент који се 2. априла догодио у бечкој Високој техничкој школи у Отакрингу, када је наставник пљунуо ученика након што је овај у друштву и самостално пуштао српско коло, мотао цигарету насред часа и на сличне начине провоцирао наставно особље, главна је тема у Аустрији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сукоб су други ученици забележили моблиним телефонима, а снимак је обишао друштвене мреже. На њему се види вербална расправа наставника и ученика, током које просветни радник показује ђаку да изађе из учионице. Када овај одбија, наставник га ни мање ни више пљуне, због чега младић насрће на њега. Видео се ту прекида.

Шокантан снимак изазвао је лавину реакција и коментара. На друштвеним мрежама објављени су снимци на којима се види да је поменути наставник раније био жртва дивљања разуларених ученика. Школа је најпре одлучила да да отказ наставнику, а само истражи понашање ученика, али онда је цела прича добила неочекивани наставак на друштвеним мрежама, када се на Фејсбуку се покренула петиција за смену читавог руководства школе, а не само наставника.

За само неколико дана у групи је прикупљено више од 10.000 потписа и коментара под слоганом „Ми захтевамо: Оставка Управе ХТЛ Оттакринга“.

Derartiges Verhalten hat an einer Schule nichts verloren. Wer sich so verhält, sollte auf eine Baumschule oder in den Zoo! Beim suspendierten Lehrer müssten sich alle entschuldigen, welche ihn angeprangert haben.

Posted by Efgani Dönmez on Friday, May 3, 2019

У Фејсбук групи тврде да су добили нове оптужујуће изјаве двојице ђака на рачун других професора. Како ђаци тврде, наставник из видеа је био непопулран у читавој школи, те су их и други наставници подстрекивали да се над њим иживљавају.

Die Medien, welche unverkürzt eine Videosequenz gezeigt und somit ein Bild über den Lehrer gezeichnet haben, sowie der Direktor der Schule, welche den Lehrer als Problematisch dargestellt hat, sollten in sich gehen. Nicht der Lehrer gehört suspendiert, sondern alle Schüler, welche zu dieser Stimmung in der Klasse beitragen!https://www.krone.at/1915524

Posted by Efgani Dönmez on Friday, May 3, 2019

Овим поводом узбуркала се и политичка сцена Аустрије. Поред Слободарске партије Аустрије (ФПÖ) која је за инцидент окривила социјалдемократе (СПÖ) и Странку зелених, у чијој надлежности је образовање у Бечу, у међувремену су се огласили и из националног савета (ОВП), (БЗО-Виен) и бечког клуба НЕОС.

Већина је стала на страну наставника, оптужујући децу за непримерено и скандалозно понашање, понудили су му и одбрану врхунског адвоката, али и поставили приоритено питање „куда иде бечка образовна политика“. Директор ХТЛ Оттакринг Јоханнес Бацхмаир за „Хеуте“ је изјавио да је „наставник очигледно прешао границу коју није требало да пређе“.

Зато сви чекају понедељак и одговор на питање ко ће и када бити смењен због одговорности.

 

Извор: Телеграф/srbijadanas.com