Издвајамо Србија

ШОК САЗНАЊА ИЗ ДОКУМЕНАТА ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Дафина дала Аркану милион марака за мењачницу у центру Београда

Фото: Јутјуб

Откривамо – Милановићева је Ражнатовићу дала новац за отварање мењачнице у Чумићу, али и локале на локацији која је у то време била веома атрактивна, показује документ тајне службе у који је Курир имао увид

Некадашња власница Дафимент банке Дафина Милановић је деведесетих година политичарима давала велике суме новца, о чему је Курир писао, али су се на њеном платном списку нашле и многобројне друге личности, попут команданта Српске добровољачке гарде (СДГ) Жељка Ражнатовића Аркана!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, у досијеу Државне безбедности (ДБ), у који је Курир имао увид, а који представља „пресек сазнања“ о Милановићевој, наводи се да је Аркан од контроверзне банкарке добио милион и по марака, али и локале на атрактивној локацији у Београду.

Фото: Јутјуб

Помоћ у рату

– Према неким информацијама, покојном Жељку Ражнатовићу Аркану уручила је, наводно, 1,5 милиона немачких марака за отварање мењачнице на једној од локација у Чумићевом сокачету и поклонила му локале код београдске станице Вуков споменик – пише у документу ДБ, који носи ознаку „службена тајна, строго поверљиво“. Документ је сачињен након 2000. године.

Иначе, раније се у јавности спекулисало да је Милановићева давала Аркану позамашне суме новца током ратних сукоба на простору СФРЈ, односно у време док је он командовао „тигровима“ на ратишту у БиХ. Наводно је и Аркан, према сведочењу брата Дафине Милановић, једном рекао да је „Дафимент банка финансирала и рад Центра Српске добровољачке гарде у Ердуту“.

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић потврђује за Курир да је Ражнатовић био међу онима који су, како каже, узимали „шаком и капом“ новац из Дафимент банке.

Сагласност државе

– Аркан је добијао паре или их је узимао рекетом, колико му треба, уз сагласност државе. ДБ је десетак дана пре банкрота банке знао да ће се то десити. Привилегованима је сугерисано да иду по новац. Аркан је ноћ пре званичне објаве о банкроту упао код Дафине Милановић и у џаковима износио пара колико је сматрао да треба да изнесе – наводи Спасић.

Подсетимо, осим Ражнатовићу, новац из ове банке одлазио је и политичким странкама, политичарима, бизнисменима… Како је и Милановићева рекла у једној од ретких прилика, „новац из Дафимент банке је развлачен у џаковима“. Она је, иначе, у народу остала позната по томе што је нудила високе месечне камате на штедњу, чиме је привукла велики број грађана, који су потом преварени.

Тражила излаз – ХТЕЛА ДА УЦЕЊУЈЕ ПОЛИТИЧАРЕ

Дафина Милановић намеравала је да за пропаст своје банке оптужи државу или криминалце, а чак је била спремна и да уцењује политичаре, пише у досијеу ДБ:

– Неликвидности у пословању Дафимент банке нагнала је Милановићеву да размишља да за неуспех покуша да оптужи или криминалце (који су је, наводно, опљачкали), или државу. У то време, изражавала је спремност да уцењује владајуће структуре претњом да ће објавити где и коме је дала новац, мада свесна да, у случају банкротства, и и њу могу да уцене они који су у њену банку новац улагали под гаранцијом.

Бацила око на Црну Гору
ЂУКАНОВИЋ ЈУ ЈЕ ОТКАЧИО

У документу ДБ наводи се и да је Милановићева својевремено имала пословне разговоре са црногорском влашћу:

– Са Милом Ђукановићем, који је тада био премијер Црне Горе, Милановићева је водила преговоре поводом откупа одређеног броја објеката („Др Сима Милошевић“, вила „Галеб“, хотел „Плажа“), који нису уродили плодом.

 

Извор: Курир.рс/Б. Каровић – Б. Бојић