Издвајамо Регион

ШПИЈУН ЈОСИПА БРОЗА ПОСЛЕ 39 ГОДИНА ОТКРИВА НАЈВЕЋУ ТАЈНУ СФРЈ: Тито није сахрањен у Кући цвећа 8.маја!

Јосип Броз Тито (фото:ЈуТјуб)

Међу озбиљним људима је још 1980. почела да провејава информација да он није сахрањен 8. маја, већ следећег јутра, и то на непознатој локацији. Нико не зна где, открива бивши Маршалов агент

Доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито умро је 4. маја 1980. у Љубљани, али постоје сумње да није сахрањен 8. маја у Кући цвећа у Београду, већ следећег јутра, и то на непознатом месту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово за Курир открива Драгиша Ивеља, писац и један од Титових тајних агената, којег је служба ангажовала чак и док је председник лежао у љубљанској болници, где је и умро.

Када је Тито умро, цела држава је остала у неверици и жалости. У организацији сахране учествовао је и Ивеља, тако да су он и сарадници знали детаље који и данас изазивају контроверзе.

Мистерија

– Приликом сахране појавили су се проблеми с мермерном плочом за гроб, која је била тешка чак 12 тона, што је било врло тешко померати за време сахране. Замењена је лакшом плочом, од девет тона, али је и она била претешка. Тада је међу врло озбиљним људима почела да провејава информација да Тито није сахрањен на дан његове сахране, већ следећег јутра. На ком месту, ја не знам, као што не зна нико од колега. То је остала мистерија и све ово су сумње, а не тврдње – прича Ивеља за Курир.

Стране службе

Он се присећа и времена када је радио као агент за наше службе војне и државне безбедности док се Тито борио с тешком болешћу.

– Када се Тито разболео, одређене структуре су му предложиле да из Београда пређе на лечење у Љубљану, и то вероватно зато што су неке западне службе имале интерес да буде што ближе граници. Био сам тамо на терену око три месеца и трагао сам за свим информацијама из болнице. Сазнали смо да су у исто време радиле разне западне службе, словенске, затим италијански карабинијери. Сви они су имали своје људе у болници, лекаре, једног лаборанта, од којих су добијали све информације. Паралелно смо радили и ми. Од свих информација склапали смо целину – прича Ивеља, који је своје агентске активности описао у књизи „Реља – авантуре Титовог шпијуна“.

Повео своје људе
Титов доктор био деда Гордана Кичића

Када је Јосип Броз кретао из Београда у болницу у Љубљану, он је повео и своје најоданије и најстручније лекаре.
– С њим су кренули београдски лекари. Његов кардиолог је био др Кичић, то је деда глумца Гордана Кичића. Он му је био лични лекар. Поред њега, повео је још два-три доктора који су били с њим у Клиничком центру у Љубљани до последњих дана живота – каже Ивеља.

Број
39 година прошло од Титове смрти

 

Извор: Курир.рс/ Силвија Сламниг