Издвајамо Свет Србија

СРБИ МУ СТАЛНО ТРН У ОКУ! Ово је амерички професор који предлаже КАЖЊАВАЊЕ СРБИЈЕ због КОСОВА

Косово треба признати након чега ће САД послати своју финансијску и војну помоћ, а уколико се то не деси Србија ће добити „казну“ у виду јаче подршке војсци лажне државе, ангажмана на признавању независности и ускраћивања Србији развојне помоћи из ЕУ.

Ово је кључни део идеје Едварда П. Џозефа, професора америчког Универзитета „Џонс Хопкинс“, коју види као пут ка решењу косовског питања. Својом идејом о „новој балканској стратегији“ према принципу штапа и шаргарепе поново је скренуо велику пажњу на себе, а многи се питају ко је амерички професор који отворено критикује деловање ЕУ по питању КиМ, али често и постављање Србије и њених лидера.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како и сам Џозеф наводи, стручњак је за спољну политику, посебно за подручје Балкана, а својевремено се сусрео „лицем у лице“ са ратним командантом РС Ратком Младићем. Учествовао је и у „решавању кризе“ 2012. године на Косову што је резултирало одржавањем избора. За то га је похвалила, према његовим речима, тадашња државна секретарка САД Хилари Клинтон.

Током рата у БиХ био је присутан на терену, помагао евакуацију Жепе 1995, а био је и сведок Хашког трибунала. У последње време коментарисао је убиство Оливера Ивановића што је изазвало бројне критике, али и однос Србије са Русијом упозоравајући да таква сарадња ни мало није добра.

Ако је судити према његовој биографији реч је о човеку који је, нарочито раније, био упућен у дешавања на овдашњим просторима и то у великој мери кроз „теренски рад“.

У БиХ је радио при Уједињеним нацијама и како наводи у биографији координирао је евакуацију са „безбедног подручја“ Жепе што се дешавало у исто време кад и злочин у Сребреници. У својој биографији наводи да су колега и он директно преговарали са Ратком Младићем о безбедној евакуацији жена, деце и мушкараца са подручја Жепе.

Џозеф је био чест гост и на појединим предавањима у Београду у вези са ратом на Косову. Тада је говорио из позиције сведока деловања ОВК истичући како су становници тог подручја „живели у миру и покушавали да сачувају тај мир све док се није појавила са својим оружјем“.

Овај амерички професор говорио је и како би Србија могла да постане руски сателит у Евопи уколико би постала чланица Споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом. Такође је истицао да се нада да је председник Србије Александар Вучић свестан колику би штету чланство у ЕАЕУ имало по Србију која је у одмаклом преговарачком процесу са Европском унијом.

У својим говорима истицао је и како је Русија главни противник просперитета Косова и његово потенцијалног уласка у УН.

Џозеф је радио и у Македонији и на Косову. За њега се не може рећи да је лобиста за косовску независност у правом смислу речи, али је јасно да Косово сматра независном државом и да га треба укључити у Уједињене нације, наравно уз помоћ Америке, јер председник лажне државе Хашим Тачи и српски председник Александар Вучић не могу да постигну компромис.

У својој биографији наводи и да је био једини званичник који је успео да пробије спрску блокаду Бихаћа током опсаде овог града 1994. године, а како даље наводи, његово извештавање за светске медије попут ЦНН-а и ББЦ-ја помогло је да се одржи фокус на Бихаћу као зони без војске у којој се налазе хуманитарни коридори УН.

 

Извор: Блиц