Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ЛЕТЊИ НИКОЉДАН: Ако сте у невољи или БОЛЕСНИ обавезно УРАДИТЕ ОВО!

Овај празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари

Српска православна црква и њени верници сутра, 22. маја славе празник Пренос моштију светог оца Николаја.

Сутрашњи празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари. Никољдан је празник посвећен Светом Николи који се прославља 19. децембра. Сви они који славе Никољдан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када “пада” овај празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

ПОУЧНА ПРИЧА: Све што се дешава у вашем животу је „ПРИКРИВЕНИ БЛАГОСЛОВ“ ,па и туга,казна, проблеми, ево зашто…

Овај светитељ родио се у граду Патари, у Ликији. Родитељи његови, Теофан и Нона били су људи знаменити, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима. Био је то велики угодник Божији, велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом.

Још као дете дали су га родитељи његови да учи Свето Писмо, те пошто се одликовао природном бистрином ума и руководством Светог Духа, за кратко време стекао је велику мудрост. Име је добио по свом стрицу Николају, епископу града Патаре. Замонашио се у манастиру “Нови Сион” и још за живота народ га прозва Светитељем. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године.

Одатле је под најездом Муслимана, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, који је у то време био под православним патријархом. Како је речено тако је учињено.

ПОУЧНА ПРИЧА: Пролазите кроз тежак период у животу? Бог то намерно ради, ево зашто!

Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас, а верници широм света моле се овом светитељу када се нађу у невољи или болести. Многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију. Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме краљу Стефану.

 ЕВО КАКО ДА ОТЕРАТЕ НЕГАТИВНУ ЕНЕРГИЈУ ИЗ КУЋЕ: После овог живот креће на боље!

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2019.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031