Свет

ТРАМП РЕШАВА ПИТАЊЕ КОСОВА: Северни део остаје у саставу Србије, али ова ставка је ОГРОМАН ПРОБЛЕМ!

Фото: Јутјуб

Амерички председник Доналд Трамп припремио је план у седам тачака за решење спора измеђи Израелаца и Палестинаца, а по готово истом сценарију, уз извесне модификације, направљен је и предлог споразума Београда и Приштине, тврди данашњи Српски телеграф.

То би, пише СТ, по тачки један био споразум представника Београда, Приштине и међународне заједнице (укључујући САД и Русију).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Под два, разграничење на KиМ било би спроведено тако што би северни део KиМ остао у саставу Србије, уз специјални статус Kосовске Митровице, наводи лист.

У тачки три стајало би да Митровица неће бити подељена, имаће самостални статус дистрикта, а Срби у Митровици биће држављани Србије, наводи СТ.

Затим, пише лист, тачком четири била би предвиђена посебна заштита и екстериторијални статус за српске светиње ван севера KиМ.

Тачком пет би било обухваћено да Албанци не могу да купују српске куће и обрнуто.

Потом би тачком шест био обухваћен економски пакет за Kосово, посебно за северни део, пре свега за градњу инфраструктуре и производних погона, а да се обезбеде средства, биће сазвана међународна конференција.

Граница између Kосова и Србије (северни део Kосова), била би отворена за промет грађана и робе, без дужег задржавања, била би 7. тачка споразума Београд и Приштине, по скоро истом моделу, уз извесне модификације, који израелски медији најављују као предлог САД за решење вишедеценијског спора Израела и Палестинаца, наводи Српски телеграф.

 

Извор: srbijadanas.com/Српски Телеграф