Издвајамо Србија

ТУРЧИН ЈОЈ ОДВЕО ДЕЦУ ИЗ СРБИЈЕ! Нема краја Славичиним мукама, упркос пресуди суда

Фото: Фејсбук принтскрин

Београђанка Славица Бурмазовић већ три године није видела своје две ћерке и сина, пошто их је њен бивши супруг, Турчин Ејуп Сабри Јунџу, одвео из Србије!

Јунџу је њихову децу Ајшу (14), Есму (13) и Тарика (7) без Славичине дозволе повео са собом у Турску у августу 2015. године, а она их је отад видела само једном, у мају 2016.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Славица каже да је успела да своју децу пронађе у Ирану, у Техерану, где их је отац одвео још прошле године. Сада се чује са сином и ћеркама телефоном, али јој бивши муж и даље не дозвољава да их види. Иако су турски судови давно пресудили да деца треба одмах да буду враћена у Србију, Славица је немоћна, а за то време њен бивши супруг се проводи на пријему у турској амбасади у Техерану.

Одбија виђање

Како је Славица рекла, бивши супруг јој дозвољава да са децом прича телефоном, али кад год затражи од њега да их види, он одбије. За могућност да пусти децу да дођу код мајке у Србију не жели ни да чује.

– Своју децу нисам видела већ пуне три године! Последњи пут сам била са њима у мају 2016. године, када сам заједно са представницима српских власти ишла да их посетим у Турској. Не питајте ме како ми је, али сада бар могу сваког дана да се чујем са њима телефоном. Чак сам се и са бившим супругом неколико пута чула. Тада сам га питала да ли ће пустити децу да се врате код мене у Србију. Али он не попушта, одговор је увек „не“ – рекла је Славица.

Према њеним речима, Ејуп је одвео децу у Иран, али је доказ за то добила тек када је објавио слике са пријема у Техерану.

– Не знам зашто је отишао тамо, али су ми рекли да је то што се налази у Ирану препрека турским властима да га ухапсе и да предају децу мени.

Ужива у Техерану

Она не може да верује да се, упркос свим пресудама турских судова у којима стоји да деца треба да буду са њом, њен бивши супруг без имало страха проводи на догађају који је одржан у амбасади Турске у Ирану.

– Видела сам слике где Ејуп проводи ноћ на неком пријему у турској амбасади у Техерану и није ми јасно како то да, иако имам све потребне папире и пресуде, деца још нису са мном. Кад год позовем наше власти да питам шта се дешава са мојим случајем, увек добијем исти одговор: „Стрпите се још мало!“

Posted by Slavica Burmazovic on Sunday, November 18, 2012

Свакодневно их зовем, распитујем се на свим могућим адресама, али још нико не може да ми каже када ћу поново видети своју децу. Обећавају ми да ће их послати одмах за Србију, чим кроче на тло Турске. Али то се још није десило и питање је да ли ће, и када – очајна је Славица.

МСП: Тешка ситуација, радимо све што можемо

Како се незванично сазнаје у Министарству спољних послова, Србија ради све што је у њеној моћи да Славици врати децу. Сарађује са турском полицијом, али цео процес отежава то што њен бивши супруг још није крочио у Турску.

– Према информацијама које добијамо од турских власти, Ејуп Јунџу се заиста налази у Техерану. Ово није једноставна ситуација, иако изгледа да Турска не ради ништа по овом питању, није тако. Наравно да нисмо заборавили на овај случај, наш амбасадор ради на томе, а када смо били у посети код бившег премијера, рекли смо му колико је то нама важно. Истина је да Турци до њега не могу да дођу, да би неког привели у амбасади, то лице мора да се налази на потерници вишег степена, а Јунџу то није. Такође, не знамо да ли је он ирански држављанин или не и откуд он на том пријему. Нисмо одустали, али он дефинитивно ниједном није прешао границу Турске, што нам доста отежава посао – кажу у министарству.

 

Извор: srbijadanas.com/Информер