Издвајамо Свет

УПЛАКАНА МАЈКА УПУТИЛА ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ РОДИТЕЉИМА: Мој син (4) је умро због овог зачина, а сви га имате у кући!

Фото: Фејсбук принтскрин

Метју Редер (4) је узео кашику миришљавог зачина и за трен ока се нашао на поду кркљајући.

То што је нешто природно и здраво, не значи да у већим количинама не може да буде смртоносно. Ово важи и за цимет о коме сте сигурно чули хвалоспеве. Једна мајка одлучила је да подели са светом срцеперајуће искуство и упозори шта цимет у великим количинама може да уради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метју Редер (4) успео је да се у кухињи докопа ормарића са зачинима за које родитељи често не мисле да су опасни за њихову децу и остављају их без надзора. Он је узео кашику миришљавог зачина и за трен ока се нашао на поду кркљајући. Када га је мајка Бријана пронашла он сегушио и доживљавао напад. Успела је да га одведе у болницу, али је било прекасно. Живот малог Метјуа се угасио.

„Био је потпуно здраво дете без било каквих проблема. Почео је да се гуши када је узео цимет. Изгледало је као да има напад и само се срушио“, рекла је сломљена мајка која је решила да подели своју причу са родитељима и упозори их да не праве грешку сличну њеној.

Један од интернет изазова који годинама постоји је „Цимет изазов“ у коме је поента да се прогута што већа количина цимета и то забележи камером. Проблем је у томе што је то јако тешко и опасно. Цимет у праху може да затвори дисајне путеве и доведе до гушења јер је велику количину сувог праха тешко прогутати. Велика количина цимета тако може да оштети плућа и доведе до упала и инфекција.

Posted by Brianna Rader on Friday, March 31, 2017

Цимет садржи циметалдехид, сличан формалдехиду, који може да изазове упалу слузокоже уколико се удахне кроз нос што је саставни део овог изазова. Изазива кашљање, гушење и повраћање, а неретко и велику жеђ јер долази до дехидратације. Пнеумонија, запаљење и престанак рада плућа су само неке од појава, а може бити и смртоносно као што је то случај са овим дечаком.

„Цимет може да вас убије и то је нешто о чему деца и старији који се одлучују на овај изазов не обраћају пажњу“, упозорила је Бријана.

Она је на свом Фејсбук профилу ставила срцепарајући статус којим је описала како се осећа поводом губитка.

„Неизмерно сам захвална на свој вашој подршци. И сви сте заиста дивни. Метијеву причу сада ЦНН жели да пренесе и да све упозна са ризиком. То помаже да мало зацелим сломљено срце. Помисао да прича мога детета може да спасе живот неког другог ми много помаже. Мог Метјуа су многи волели и он је волео све. Лети високо моја бебо, ми те волимо више него што се то речима може описати. Недостајеш нам толико да боли. Почивај у миру мој мали слатки анђеле“, написала је она.

 

Извор: Ало.рс/ Н.М.