loading...
Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ! СУТРА ПОЧИЊЕ ПАКАО! Овај ПРЕКРШАЈ ће вас ПАПРЕНО КОШТАТИ! Од цифре ће вам се завртети у глави!

Возаче у Београду од понедељка очекују веће казне за кретање, заустављање и паркирање на пешачким прелазима, бициклистичким стазама, шинама и зеленим површинама. Да ли је то начин да се несавесни возачи дисциплинују, а проблем паркирања реши?

Пронаћи у главном граду слободно паркинг место често је права уметност па многи, ако им то не пође за руком, стану где стигну. То им највише замерају пешаци и истичу где им паркирање највише смета.

Такви возачки манири и до сада су били кажњиви. Сада знатно строже. За заустављање возила на шинама или пешачким прелазима казна – 25.000 динара, која ће важити и за жуту траку. За јавне зелене површине потребно је одвојити различите суме новца.

То су оне зелене јавне површине које се налазе у зони пешачких објеката, јавних објеката, река, приобаља, језера као и у зони дрвореда, односно у зони стамбених и пословних објеката – каже Ранко Шекуларац, помоћник начелника београдске Kомуналне полиције.

Према његовим речима, зелена површина у зони трга и пјацете је дефинитивно зелена површина која ће бити санкционисна износом од 25.000 динара, док ће зелена површина у неком интерблоковском простору или простору стамбених зграда бити санкционисана износом од 5.000 динара. Kазна за овако паркирано возило за физичка лица сада је 25.000 динара, а да је у питању аутомобил правног лица та казна била би 50.000 динара. Ако би аутомобил однео паук, трошкова би били и већи.

Од висине казне битнија је извесност да ће она заиста бити плаћена, сматра професор Саобраћајног факултета. Упућени тврде да је важно и да се комунални полицајци држе свог рејона и додају да је аутомобил на коловозу искључиво у надлежности Саобраћајне али не и Kомуналне полиције.

– Ако ви имате малу извесност да ће казна бити плаћена ма колико она висока била, тешко да ће велики број корисника одустати од тадашњег начина понашања. Велики број возила која су непрописно паркирана су последица тог повећања броја возила, односно, вероватно је то и последица повећања броја становника у Београду за шта Београд претпостављам са овом инфраструктуром коју има није био баш потпуно спреман – каже Владимир Чуљковић, професор Саобраћајног факултета.

Паркирањем се мора управљати, сматрају стручњаци и истичу да је потребно проблем зауставити на нивоу на којем је сада, а онда приступити његовом решавању.

 

Извор: Ало.рс

loading...