Издвајамо Србија

ВОЗАЧ НИШ ЕКСПРЕСА ПРЕ МЕСЕЦ ДАНА ПОЧЕО ДА ВОЗИ АУТОБУС, ПОСЛЕ КРАТКЕ ОБУКЕ: Нови детаљи стравичне несреће!

Фото: Фејсбук принтскрин

БЕОГРАД – Возач аутобуса Ниш експреса који је учествовао у саобраћајној несрећи у којој је јуче погинуло петоро људи и повређено још толико, пре месец дана почео је да вози аутобус, изјавио је данас заменик начелника саобраћајне полиције Бобан Милинковић.

Он је за ТВ Прва навео да је надзор у Ниш експресу показао да је возач стар 52 године дуже поседовао возачку дозволу са Д категоријом, али да раније није возио аутобус, већ да је вероватно возио камион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том предузећу је почео да ради пре два месеца, месец је провео на обуци и тек месец дана самостално вози аутобус.

„Даље ће се утврђивати колико је његово неискуство у управљању аутобусом допринело томе. Наредних дана ће бити одрађен детаљни надзор Ниш експреса“, нагласио је Милинковић.

Још један аутобус Нис експреса крајем прошле године сударио се с возом и тада је погинуло седморо људи, а ове две несреће, како каже Милинковић, могу бити изоловани случајеви, а могу бити последица недовољног старања о безбедности у саобраћају.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић каже да ће Србија тек осетити проблем недостатка возача и да ће све више неискусних возача бити у саобраћају, јер искусни одлазе у иностранство где имају боље плате и боље услове за рад.

Дан жалости у Куршумлији 2. маја

Општина Куршумлија прогласила је 2. мај за Дан жалости због трагичне смрти пет житеља ове општине у саобраћајној удесу код Барлова. Дан жалости отпочиње вечерас у поноћ а завршава се у 24.00 сата дана 02.05.2019. године. У време жалости сви органи, организације и друга правна лица на подручју општине Куршумлија дужни су да заставу спусте на пола копља, наводи се у саопштењу на сајту општине. Сви локални медији су, како се додаје, дужни да емитују Одлуку о проглашењу дана жалости и да у време његовог трајања ускладе програмску шему и емитују прикладне емисије. Пет особа је погинуло, а пет је повређено у директном судару камиона са приколицом и аутобуса на путу између Куршумлије и Прокупља, код места Барлово.

„Сада су превозници принуђени да узимају људе који имају 50-60 година и много је пензионера који су сада за воланима аутобуса“, рекао је Окановић.

Заменик начелника Саобраћајне полиције каже да последње три-четири године саобраћајна полиција контролише аутобусе, а посебно пред сваку туристичку сезону, и да се гледа техничка исправност и време колико возачи управљају возилом.

На путевима у Србији за недељу дана погинуло је 20 људи.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг/ТВ Прва