Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ИЗНЕО АЛАРМАНТНЕ ПОДАТКЕ: Питање је дана када ће да НАПАДНУ СРБЕ на КОСОВУ! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

У Скупштини Србије данас у 16 сати почела је посебна седница на којој се разматра извештај о Косову и Метохији.

Седници присуствује председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посланици владајуће већине и поједини посланици опозиције учествују у раду седнице, док део опозиције који и иначе бојкотује рад парламента, није на овој седници.

19.02 – Реч је добио лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је Вучићу рекао да је власт седам година, и да је у том периоду пропуштено време да се Србија уведе у ред норманих друштава.

– Која је то истина коју требамо да изаберемо уместо лажи – питао је Јовановић, који је рекао да је Вучић у Скупштину ушао као и приштински парламент, да је подељеност у друштву велика, да се заказују митинзи и контрамитинзи, да „Шешељ гази политичке противнике колима испред Скупштине“.

Јовановић је рекао и да је последњи сусрет Зорана Ђинђића са једним америчким званичником у фебруару 2003. године лидером започео питањем: „Зашто сте Косово сада извадили, шта ће вам то“?

Рекао је и да је Косово подељено, као и да „север није ни Косово ни Србија“. Док је говорио, Шешељ је и њему добацивао, рекавши између осталог да је он „давао новац Чумету“.

– Штета што нисам имао довољно да те ракетом избацим у свемир, али и из свемира би те вратили – навео је он, и позвао Вучића д анастави разговоре са Албанцима.

18.55 – Током говора посланика и лидера ЈС Драгана Марковића Палме, поново се „убацио“ Шешељ, који је рекао да је и он, као и Палма, служио војску у Титовој гарди.

– Замислите да је Шешељ био позван да служи код Тита, па он би био први дезертер – навео је Марковић кроз шалу, рекавши да је ово о чему прича важно за Србију, „па и за тебе Војо, што си био у Хагу, а ја сам те подржавао где год сам могао“.

На то је Шешељ рекао да су га из Хага избацили „због неподношљивог понашања“.

18.42 – Након Вучићевог обраћања, посланици Скупштине Србије јављали су се за реч и коментарисали актуелну политички ситуацију, као и Вучићев ангажман на решавању „косовског чвора“. Први говори Драган Марковић Палма, који је навео да је све што Вучић ради за Србију добро. Казао је и да ће да гласа за извештај о КиМ.

Вучић: „Народ ће морати да се изјасни“

18. 58 – Председник Србије је рекао да, ако буде компромисног решења, иако је скептик по том питању, „народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа“. Рекао је и да „нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таске“.

– Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао. Имали смо довољно „Олуја“, „Бљесака“, много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити – рекао је он, и навео да је НАТО „један од малих разлога због чега погрома и прогона нема“, а да су се „неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо“.

„Ако до решења не дође, следи нам пропаст“

18.39 – Вучић је рекао и да ће, ако Приштина буде укинула таксе, „дати све од себе док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење“.

– Ако не пристанемо на компромис, све ћемо изгубити. Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење – рекао је Вучић, и навео да „прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође“.

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа – ако не пристанемо, изгубићемо све. То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштиницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

18.25 – Вучић каже да је захвалан Руској федерацији и председнику Русије Владимиру Путину, јер је „он тај који је Србији помогао када је требало“, НР Кини, али и другим земљама. Осврнуо се и на регион, односно БиХ и реакцију појединаца приликом самита у Берлину. Причао је и о Бошњацима и Санџаку.

– То што ћутимо, и углавном не реагујемо на све то, су ствари око којих нема никакве опсаности. Не могу ништа појединци да ураде. Зато и Срби и Бошњаци, не мојте да бринете – казао је Вучић.

18.21 – Председник је рекао и да, „за разлику од оних који су милионе потрпали у кесе, ја и моја деца ћемо бити овде да бранимо земљу“.

Девет организација и 13 држава

18.15 – Говорећи о међународним организацијама и чланству Косова у њима, Вучић је рекао да је од 2014. године до данас спречен пријем такозваног Косова у девет међународних организација, док је у протекле четири године 13 држава повукло признање.

То су УНЕСЦО, Интерпол, Светска царинска организација, Међународна организација за вино и винову лозу (ИОВ), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (ЕБУ), Међународна организација врховних ревизорских институција. То су и Међународно удружење авио превозника као и Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију.

18.07 – „Питање је дана када ће да нападну Србе“, казао је Вучић, говорећи о потенцијалним решењима за КиМ. Рекао је да они то „једва чекају и не могу више да да издрже“.

– Једна могућност је замрзнут конфликт, који не значи ништа. Идеја о разграничењу је пропала, а видим да су у свету сада као згранути том идејом која, по њима значи, да Срби не треба ништа да добију – казао је он.

Друга могућност је, по њему, нормализација односа која може бити само у два случаја: постизање споразума у којој је Косово независна држава, а друго је разграничење.

17.46 – Док је Вучић саопштавао посланицима да ће говорити још пола сата до 45 минута, из посланичке клупе му је добацио лидер СРС Војислав Шешељ.

– Војо, ја би издржао до зоре, али ти не можеш до зоре да седиш. Покажите мало стрпљења – поручио је Вучић Шешељу.

17.39 – Председник Србије говорио је и о Заједници српских општина (ЗСО), чије је формирање била једина обавеза Приштине.

– Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле: вама је дозвољено да је не испуните – навео је Вучић у парламенту.

17.29 – Председник Србије рекао је и да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је рекао и да је још 2010. године све што се тиче Косова и Метохије било завршено.

– Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера – казао је Вучић.

Рекао је да је план Албанаца „да нас свим оним сто раде доведу у ситуцију нове нормалности, јер то је њима дозвољено, а са циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова“.

Каже и да Албанци причају о „великој Албанији“, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

– Одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КиМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999. ни 2006., ни 2008. а после тога све су постале неповредиве. Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније – казао је председник Србије.

Навео је смо „ми у периоду преговора успели да сачувамо мир на КиМ“, а рекао је и да је био веома мали број тешко рањених, убијених, „не рачунајући Оливера Ивановића, и то после њиховог проглашења независности Косова“.

17.24 – Вучић је рекао да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, „када су неки очекивали смену актуелне власти“, као и да су тада „покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ“.

Рекао је и да је у последњих неколико дана „у значајним западним медијима неколико дана говоре да је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу“.

– Онда је уследила жестока кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им „терцирају“, уз улогу албанских медија. Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на КиМ, а посебно Срби са севера КиМ јер нису желеили да дозволе уплив косовских Албанаца – казао је Вучић.

17.18 – Председник Србије каже да „никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији“, што је пропраћено великим аплаузом у парламенту.

– Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању и намерно да кажем – не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин – рекао је Вучић, поновивши да „погрома као из 2004. више неће бити“.

17.04 – Вучић је рекао да је за само осам година Милошевићеве власти дошло до сукоба на КиМ и фактички губитка суверенитета.

– За само осам година власти имали смо ДОС, са којим је Косово прогласило независнсот, а ми смо на то тако реаговали што смо им дали аргументе за Међунардони суд правде. Све ово кажем зато што ми покушавамо да вратимо Србију у живот и разговоре, немамо глава за бацање, гледамо да подигнемо економију. Морамо да разговарамо. Јел мислите да је мени лепо са Тачијем, или њему самном. Ми смо на европском путу, хоћемо у заједници тих друштава – навео је Вучић.

16.42 – Вучић је препричао ко је ни на који начин учествовао у решавању косовског проблема од 1998. године. Навео је и ко су били преговарачи, ко је у чије име преговарао, бомбардовање, шта се након тога дешавало… Рекао је и да је 2001. године потписан документ између СРЈ и УНМИК-а, а да је 2003. Ђинђић послао писмо СБ са упозорењем шта се дешава. Такође, навео је да је тада Русија напустила Косово, и да остаје само НАТО у јужној српској покрајини.

Говорио је и о Мартију Ахтисарију који је 2005. године именован за повереника за КиМ, као и да је међунардона заједница припремала терен за осамостаљење. Такође, навео је и да 2007. године Албанци одбијају ЗСО.

16.39 – Вучић је рекао да је успео да пронађе документацију, попут писма које је покојни премијер Зоран Ђинђић упућивао Савету безбедности УН, где „добро предвиђа шта ће се дешавати, и указује на опасности“.

– Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности. Тада су представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова. Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније, када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији. Наши представници почињу да моле ако ни за шта друго, оно бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају – казао је он.

16.26 – Вучић наводи да први пут 1999. године Албанци представљају већину на Косову и Метохији, а то се догодило у тренутку великог и тешког прогона Срба.

– Од шездесетих до деведесетих година значајно само изгубили број Срба на Косову и Метохији – навео је Вучић.

Како је казао, када је реч о Косову, постоје два сценарија: или да ситуација буде нормална, или да имамо замрзнут конфликт.

– То би било катастрофално – истакао је он.

Рекао је и да ће, уколико се нешто не промени, према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

– 2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона – навео је он.

16.24 – Вучић је казао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, горку и понекада непријатну.

– Али, због истине коју говорим, немојте да мислите да се нећу борити за наш народ на Косово и Метохији. Дуга и тешка борба водила се око Косова. Стотинама година уназад, ако гледамо шта се дешавало на тим просторима, видећемо да су се бројне власти мењале, а и број Срба се умањивао на Косову и Метохији.

16.17 – Председник Србије Алексанар Вучић почео је са обраћањем посланицима.

– Желим да се захвалим свима који се налазе у сали, и који желе да на одговоран начин расправљају о једном од најтежих проблема за све нас – рекао је Вучић.

16.13 – Како је најавила председница Скупштине Маја Гојковић, седници присуствује 156 посланика.

16.11 – Председник Србије поздрављен је аплаузом у скупштинској сали.

16.02 – Председник Александар Вучић стигао је у Скупштину Србије, где ће посланицима представити извештај о Косову и Метохији. Како јавља „Тањуг“, поједини посланици Двери су на степеницама, на улазу у парламент, сачекали председника и добацивали „издаја, издаја“ док је пролазио поред њих.

У парламенту су га, наводи агенција, дочекали посланици владајуће већине аплаузом.

15.54 – Испред Скупштине Србије уочи почетка седнице о КиМ дошло је до инцидента између посланика Двери и радикала.

Посланици Двери нису хтели да се склоне како би прошао аутомобил у коме се налазио лидер радикала Војислав Шешељ.

15.50 – У Скупштини Србије окупљају се посланици који учествују у раду парламента. Осим њих, у парламент су пристигли и поједини министри, међу којима и Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Ивица Дачић, Бранко Ружић, Горан Триван, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Присутни су и представници Српске листе, као и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, али и поједини представници дипломатског.

15.46 – Уочи почетка скупштинске расправе о КиМ, заменик градоналечника Београда Горан Весић казао је да је Косово и Метохија питање од животног значаја за читаву Србију, тиме и за Београд, јер од трајног решења тог питања зависи економија наше земље као и колико ћемо имати инвестиција и у крајњој линији радних места.

Председник Скупштине града Никола Никодијевић је рекао да је да руководство града Београда даје пуну подршку председнику Вучићу у напорима да обезбеди трајни мир на нашим просторима и очувању Косова и Метохије у Србији

 

Извор: Лана Гедошевић/Блиц