Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ПОСЛАО МОЋНУ ПОРУКУ ЗАПАДУ: Можете само да ме убијете, али НЕЋУ ПРИЗНАТИ КОСОВО!

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да је навикао да буде окарактерисан као кривац, али да су он и Влада успели да је Србија успешно враћена из ћорсокака и да је повраћен део онога што је било изгубљено.

Вучић је у емисији „Упитник“ на РТС-у напоменуо да месецима гледа, како каже, празне приче опозиције, али да је једини разговор: „Издајниче један, народе изађите на улице потписаће независност Косова“. Упитан какво је решење тачну нудио, ко га је одбио и какве ће последице бити, он је поновио да нико није хтео да га чује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Одбијено је тако што нико није хтео да чује. Како мислите да понудим целом народу оно што нико није хтео да чује? Одбијена је идеја о границама између Срба и Албанаца. Чини ми се да се сви праве људи. Каква измена граница? Ја кажем да ми немамо јасну границу, имамо једно што пише у Уставу, а на терену је нешто сасвим другачије. Смаррао сам да је важно да се нађе компромисно решење не заносећи се празним јуначким причама – рекао је Вучић.

Он је рекао да се борио да нешто буде другачије, али да није успео јер нико није хтео ни да чује, па напоменуо и да је Немачка од почетка имала негативан став.

– Дешава се замрзнути конфликт, а што је еуфемизам за најтеже стање за нас. Зашто говорим на овако оштар начин? Хоћу да пробудим људе. Покушао сам нешто што је тешко, али је најбоље за нас. Нисам успео јер су сви рекли да не ваља решење, а нису га ни чули. Био сам изложен најбруталнијој кампањи, а нико није ни чуо – поручио је председник Србије.

Упитан да ли то да, како је рекао, није успео значи да је Србија изгубила Косово, Вучић је рекао да се шест година бори као лав и да не да никоме да подигне глас за Србију не доводећи је у ситуацију да буде бомбардована.

– Нисам имао подршку домаће јавности за ово. То ме је највише болело. Притом, био сам једини који је помагао Оливеру Ивановићу. И приватно и као председник Србије и за то постоје сведоци из његове породице и није проблем што су други ударили на мене, већ што је ударено на Србију. Рекао сам да се надам да ћемо моћи у најскоријем периоду да кажемо ко стоји иза убиства. Како ми је речено знају све, али недостају докази. Потпуно сам сигуран да су на изваредном трагу када је истрага у питању – рекао је Вучић.

Поручио је да је идеја у којој су Срби могли да добију нешто попут очувања образа и нечег што би могло много да значи за наш народ на Косову и Метохији, али да док је он председник неће признати тзв. независност Косова.

– Можете само да ме убијете, али то се неће десити. Ево, кажем свима и Енглезима и Немцима – нећу. Срушите ме, али нећу. За петнаест година може да буде неко други председник, али Вучић неће признати Косово – рекао је председник Србије.

Он је нагласио да не сматра да сви живе „као бубрег у лоју“, али да нам је данас БДП по глави становника већи и да ће следити још 44 одсто увећања за само четири године: „Земљу смо успели да трансформишемо“.

Упитан поново за то коју је идеју имао за Косово, председник Србије је рекао да „није у реду да се сада говори о нечему о чему није имао могућност ни да помиње“. Вучић је рекао да је премијерка Србије Ана Брнабић својевремено покушала да разговара са председником Европске комисије Жан Клод Јункером о Косову и Метохији, али да ју је он прекинуо и објаснио да се о томе неће говорити јер „он познаје Србију и зна њеног председника Вучућа и да је ту могућ цивилизован разговор, али да то са оним другима није могуће“.

На коментар да је његов однос са немачком канцеларком Ангелом Меркел изузетно специфичан и присан, али да је она једна од најригиднијих особа када је Косово у питању, Вучић је рекао да то нема везе једно са другим, па напоменуо за које ствари јој је захвалан, па подсетио да су уз кинеску Железару наши најзначајнији извозници.

– Немачка је најважнији партнер, а на политичком плану неће бити компромиса ако је идеја да Србија призна Косово. Ја ту ништа не кријем, јасно је. Албанци измишљају да смо отерали пекара, то им је најважнија тема – поручио је, а потом је водитељка скренула пажњу на то да им је сад ипак најважнија тема план да се Србија терети за наводно почињени геноцид.

– Свашта су нас теретили из комшилука. Мени је Харадинај обећао да ће ме скинути до 19. Ипак, како је могуће да сам ја главна тема албанских медија? Када направимо највећи скуп, нема ни речи, када се скупи 20 људи о томе сви брује. Знају они о моћи угледа и снази коју и ја и Ана емитујемо и приказујемо у свету. Погледајте само приштинске медије и биће вам јасно ко ради за Србију, а ко не. Како је могуће да имам 80 одсто подршке на КиМ? Мислите да ти људи препознају да постоји неко други ко их боље разуме и ко се за њих бори – упитао је Вучић, па рекао да не зна шта ће бити у Берлину и Паризу јер никакав план није добио.

Рекао је да „ћемо и ми да се правимо луди, када се већ сви у свету праве луди“. Упитан за најављене контрамере Приштини рекао је да још размишља о томе.

– Шта год да урадите против Албанаца радите и за људе који су доле, тако да то никако није лака одлука и треба добро да се размисли. Када завршим најављене обавезе, наредне недеље ћу сести са народом на КиМ разговоре и видећемо шта ће бити – рекао је Вучић, па поновио да неће признати Косово.

Упитан да ли је признање услов за европске интеграције да ли ће онда променити став, рекао је да Србија не може да одустане од европских интеграција.

– Србија је једна од пар земаља која неколико година заредом има суфицит у буџету, тако да мислим да је јасно да интеграције треба да се догоде, али ако неко очекује да молим то нећу. Јасно је да ми треба да припадамо и наставимо пут ЕУ. Решење нико не може да измисли, али је поента да нам земља иде по уској жици на којој се налази, а са чије обе стране је амбис, настави напред упоредо са онима који корачају по дебелој греди. Могу поштено свакоме све у лице да кажем и да ништа не тактизирам. Код мене постоји једна велика енергија, као и 2014. када смо Србију извлачили из банкротсва, тако и сада и намеравам још да је искористим и усмерим ка постизању додатних инвестиција. Ми у Кини имамо огроман ослонац. Не само политички, већ и економски. Стиже нова фабрика у Ниш, положен је камен темељац – рекао је Вучић, па набројао које је све компаније довео у Србију и колико је увећана производња.

Он је нагласио да је Србија извучена из „огромних дугова“ и да данас има један здрав систем, па напоменуо шта је све измењено и колико је учињено за економију. Поручио је да је остало да се види шта ће се радити за угљем у Штављу и литијуму на западу Србије.

– Ми имамо 10 одсто светских резерви литијума. Дакле, не можете да правите батерије за електрична кола без Србије. Не може све за извоз – рекао је председник Србије.

Вучић је говорио и о томе шта још треба да буде решено и какви су планови међу којима је и реформа порезног система, па напоменуо да „ми и Бугари имамо најнижи ПДВ у региону“. Између осталог, нагласио је да се планира додатни подстицај предузетништву и стартаповима и да ће се тако додатно подстаћи потенцијални инвеститори. Говорећи у МТУ-у напоменуо је да смо тиме ушли у сасвим нову лигу: „Прво су ми се сви смејали када сам говорио да треба да доведемо што више људи да би се што више народа у Србији запослило. Некада је незапосленост била 26 одсто, данас је 11, а биће још мања“.

Помоћу мапе Србије која је припремљена, председник Србије је објаснио који део ће се и како градити, те где су већ покренути радови и објаснио да че се саобраћајнице додатно развијати: „Спремни смо да помогнемо Републици Српској, Србија ће финансирати пут до Бјељине“. Уз обележене путеве, на делу карте је наведено колико ће километара износити која деоница, а Вучић је објаснио и када се очекује завршетак сваке. Упитан шта је од тога дугорочно, а шта ће бити готово до краја године, председник Србије је поновио да се неки завршеци очекују веома брзо, па навео шта је веч готово. Између осталог, како је рекао, за Моравски коридор се очекује почетак градње током лета.

Када му је предочено да се гради, али да народ Србије не осећа финансијска побољшања и да је Србија међу земљама које имају најмање плате у региону, Вучић је поручио да смо изнад Албаније, Северне Македоније и Бугарске, па рекао да је данас минимална зарада за 42 одсто већа у поређењу са претходним периодом и да ће још покушавати да тај проценат буде већ. Упитан за просечну зараду, рекао је да ће свакако бити 500 евра и да ће се до тога доћи ове године. Казао је да је просечна зарада 460 евра, а на коментар да бројни медицински радници напуштају земљу, Вучић је рекао да „ми не можемо да се такмичимо са једном Немачком“, али да ће примања бити драстично већа, те да ће Влада о томе моћи да разговара тек током лета када се све сумира.

– Ми морамо да повећамо плате да бисмо задржали људе у земљи, али морате да имате паре. Кроз инфраструктуру се новац враћа и зато градимо – рекао је председник Србије.

 

Извор: Блиц