Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ЗАГРМЕО НА ТАЧИЈА У ТИРАНИ: Можеш да зовеш Американце, кога хоћеш, ТИ ХАШИМЕ ЗАВИСИШ ОД НАС!

Фото: Јутјуб

Ти Хашиме зависиш од нас. Неће то тако да иде, молим те да ми разговарамо, а не да ти говориш шта хоћеш, а шта нећеш – рекао је данас на заједничком састанку, у оквиру Самита Брдо-Бриони у Тирани, председник Србије Александар Вучић косовском председнику Хашиму Тачију.

Председник Србије Александар Вучић допутовао је синоћ у Тирану, у атмосфери напетости, коју је изазвала изјава косовског председника Хашима Тачија да је са албанским премијером Едијем Рамом, иначе домаћином данашњег регионалног састанка, разговарао о уједињењу албанског фактора, потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова и припајању Прешевске долине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На пленарном састанку у Тирани, коме присуствују лидери земаља Западног Балкана, али и висока представница ЕУ и посредница у „замрлом“ дијалогу Београда и Приштине Федерика Могерини, Вучић је рекао и да није „говорио и моделима“ за решавање косовског питања, те да му је доста да слуша „шта Хашим хоће“.

У Тирани је данас поподне одржан састанак лидера Процеса Брдо-Бриони, на коме, између осталих, учествује и председник Вучић.

На пленарном састанку Вучић је рекао да Србија чини све да се придружи ЕУ, али да се цео свет умешао у проблем Србије и Косова.

– Никад нисам говорио о моделима, а доста ми је да слушам шта Хашим хоће, а шта неће. Ти Хашиме зависиш од нас. Неће то тако да иде, молим те да ми разговарамо, а не да ти говориш шта хоћеш, а шта нећеш. Хоћеш ја да ти кажем шта ја нећу? – упитао је Вучић и додао:

– Која ће то Америка да угура у међународне инситуције? Пробао си са Колиндом, Борутом ниси успео. Јеси ли то сам смислио или ти је неко помогао? Нисам никада говорио о решењима, већ о постизању договора. Ако може супер, ако не, преживецемо.

Вучић је додао и да се нада да ће „имати памети“.

– Молим да Републику Српску не помињеш без преке потребе, знам зашто то говориш – јер Американци неће РС. Ја могу да кажем да ја теби не дам да формираш РС у Србији, а то је Косово. Многа тешка решења сам изгурао, молим да се уразумите. Замисли да сам ја говорио оно што сте ти и Еди Рама јуче у Тирани? Или Колинда данас? О уједињењу. Само мало станите, све разумем, али станите. Ако дођемо до решења – супер, ако не, ваљда ћемо имати памети да сачувамо мир – поручио је Вучић.

Након састанка, председник се обратио медијима и истакао да је много боље да имамо овако „тешке и отворене разговоре, али да све радимо у миру“.

 

Извор: Ало.рс/М.И.