Издвајамо Србија

АКО УПАЛИТЕ МАШИНУ ЗА ВЕШ НОЋУ КАЗНА 5.000 ДИНАРА, ИСТРЕСАЊЕ МРВА ДО 25.000! Најгоре ћете проћи у Чачку, чак 100.000 за ово!

За сваки шум који је јачи од 30 децибела, па макар то био и плач, на вратима може да вам се појави комунални полицајац

Ако вам је дојадило што вам комшиница изнад вас свакодневно удара у мозак кломпама док хода по стану и истреса мрве кроз прозор, правила кућног реда у Србији дају вам право да је пријавите комуналној полицији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, за ово, али и за сваку буку која до вашег стана допре у јачини већој од 30 децибела у Србији се плаћа казна од 5.000 динара па навише, зависно од града до града.

То значи да и грађани Србије могу да пријаве своје комшије за галаму, лупање, бушење, померање намештаја, лупање у зид, па чак и за гласни плач, исто као и у Великој Британији, где је за бучно плакање особама старијим од 16 година прописана казна у висини од 2.500 фунти или 2.830 евра.

Будите тихи од 16 до 18 часова

Радован Трифуновић, из Удружења Професионални управници Србије, каже да су у Новом Саду, као и у Београду, сличне казне за кршење дневног одмора, који важи од 16 до 18 сати и између 23 сата до пет ујутру, свим данима осим недељом, када одмор траје до седам сати ујутру. Иако би неки помислили да то значи да мајстори већ у седам сати могу да штемују чекићем по зиду у суседном стану или да буше, истина је да то могу да раде само ако ниво буке не прелази 30 децибела.
– Најчешћи проблем у стамбеним зградама у Новом Саду је бука за време дневног и ноћног одмора коју је тешко искоренити.

Измењена одлука

Крајем прошле године донета је измена одлуке о кућном реду, према којој сада, осим управника, и станари могу пријавити бучне комшије комуналној полицији и комуналној инспекцији. Казна за било коју врсту буке у згради је 10.000 динара, а исти износ је прописан и за држање разних предмета на тераси, ходнику зграде, за остављање смећа испред врата – каже Трифуновоћ за Курир и додаје да по новој одлуци у Новом Саду није кажњива бука ноћу 31. децембра, 1. и 13. јануара, јер се периоду од 16 до четири сата наредног дана не сматра временом одмора.

Како сазнајемо од чувара кућног реда, односно комуналних инспектора у Београду, у време кућног реда мора бити апсолутна тишина, док током остатка дана бука било које врсте, па чак и плакање, мора бити на собном нивоу.

Правила

Биће заведен ред у Београду

У Београду ће до краја јуна бити донета нова одлука о кућном реду, којом ће, уместо одмора од 13 до 17 и од 22, убудуће кућни ред морати да се поштује од 16 до 18 и ноћу од 22 до седам сати ујутро. До тада, како кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове, примењује се важећа одлука о кућном реду у стамбеним зградама.

– У време одмора забрањено је виком, трчањем, скакањем, играњем лопте и сличним поступцима правити буку и нарушавати мир у згради. Није дозвољено ни коришћење кућних апарата – веш-машина, усисивача и слично, вентилационих система, клима-уређаја, уређаја за музичку репродукцију, ТВ пријемника и других уређаја, машина и апарата у згради на начин да звук ових апарата омета станаре у другим становима. Бука у време одмора у боравишним просторијама зграде при затвореним прозорима не сме прећи граничну вредност индикатора буке у висини 30 децибела, што је прописано републичком уредбом – кажу у том секретаријату и додају да санкције за кршење кућног реда изриче комунални инспектор, односно комунални полицајац издавањем прекршајног налога.

Чињенице

Дозвољен само шапат

Звук Јачина
– саобраћајна бука 80 дБ
– нормалан разговор 50 дБ
– зујање комарца 40 дБ
– шапат 30 дБ

 

Извор: Курир.рс/Славица Томчић