Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ СУ ОСТАЛИ НА ЦЕДИЛУ, САДА ЈЕ СВЕ ОТВОРЕНО! САД СУ ДИГЛЕ РУКЕ ОД КОСОВА! У Брисел стигла шок порука из Вашингтона

Фото: Јутјуб

Бивши амерички специјални изасланик за Косово Кристофер Хил каже да Европа по питању Косова не може да рачуна на подршку администрације Доналда Трампа, јер је, како наводи, Вашингтон практично дигао руке од косовског питања.

Он за Дојче веле каже да „унилатерализам“ Трампове администрације чини да САД „постану неважне тамо где би требало да буду важне“, као рецимо у решавању преосталих питања на Балкану.

Loading...

„Надао сам се да ће (Мајк) Помпео боље разумети ова питања, него тексашки менаџер за нафту и гас Рекс Тилерсон, али то траје дуже него што налазим да је прихватљиво. Европа ово збиља мора да види као “час Европе““, каже Хил.

Наглашава да Европа овим треба да се бави знајући да је „столица САД празна“ по неким од ових питања.

Хил наводи и да му је жао што пет чланица ЕУ још нису признале Косово, али да разуме њихове разлоге јер, како каже, свако има „своје Косово“.

„Мислим да питање Косова остаје питање које дели Европу од њеног циља да постане целовита и у миру“, рекао је Хил.

Према његовим речима, прича о промени граница је само „симптом“ косовског проблема и зато то није чаробно решење.

„Ја бих оставио територијална питања као врсту завршног елемента било каквог договора“, каже Хил и додаје да у међувремену треба причати о свим другим проблемима, који су примарни између Београда и Приштине.

 

Извор: Тањуг/Д.К.

Loading...
loading...
loading...