Издвајамо Свет

АМЕРИ, ДА ЛИ СТЕ ВИ НОРМАЛНИ?! СВЕТ НИКАД БЛИЖЕ СВЕТСКОМ РАТУ! Пентагон неће тражити одобрење од Конгреса за напад на Иран!

Америка разматра све опције борбе против Ирана у региону, укључујући и војну, рекао је државни секретар САД Мајк Помпео.

Помпео је назвао „непогрешивом“ тврдњу да је Иран одговоран за прошлонедељне нападе на нафтне танкере у Оманском заливу, али је поручио да САД не желе да уђу у рат са Техераном.

Ројтерс преноси да је Помпео то изјавио у интервјуу који је дао у емисији „Фокс њуз сандеј“.

„Председник (САД Доналд) Трамп је учинио све да избегне рат. Ми не желимо рат“, рекао је шеф Стејт департмента.

Он је ипак додао да ће Вашингтон гарантовати слободу пловидбе кроз поморска подручја од виталне важности.

„Обезбедићемо је тако што ћемо предузети све неопходне, дипломатске и остале акције“, казао је Помпео.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант изјавио је раније данас да је „скоро сигуран“ да Иран стоји иза напада на нафтне танкере, наводећи да Лондон не верује да је ико други то могао да учини.

Иранска агенција ИСНА је јуче објавила да је званични Техеран позвао британског амбасадора у иранско Министарство спољних послова након што су британске власти оптужиле Иран за те нападе.

Хант је коментарисао ове догађаје током гостовања у емисији Ендруа Мара на „Би-Би-Сију“.

„Ми смо обавили нашу обавештајну процену и израз који смо користили је ’скоро сигурно‘… Не верујемо да је ико други то могао да учини. Позивамо све стране на деескалацију“, поручио је Хант.

 

Извор: rs.sputniknews.com