Издвајамо Србија

Цео БЕОГРАД је био у ПАНИЦИ, због ове ПОЈАВЕ на НЕБУ, а ево шта се стварно десило (ФОТО)

Фото: Pixabay.com

Шта се заиста десило?!

Необична појава на небу под именом пијавица, налик на торнадо преплашила је јуче становнике Београда, будући да овакве творевине нису честа појава на небу изнад наше земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Београђани су остали запрапашћени када су у Сурчину у близини аеродрома видели тамносиви облак који подећа на један од најстрашнијих ваздушних вртлога који носи све пред собом, на торнадо. Иако овакве небеске творевине ни мало нису карактеристичне за подручје наше земље многи су се запитали да ли су климатске промене довеле до тога да и наша земља буде изложена торнаду.

Но ипак, вести нису тако страшне будући да су се поводом ове несвакидашње ситуације над Србијом огласиле и стручне службе које истичу да нема разлога за бригу.

– Данашњи фуннел цлоуд (тромба у настајању) на аеродрому Сурчин, пре 2-3 сата – написасно је на друштвеној мрежи Фејсбук на профилу Војводина Метео.

Današnji funnel cloud (tromba u nastajanju) na aerodromu Surčin, pre 2-3 sata ⛈️🌪️Foto: Uroš Mitrović

Posted by VojvodinaMeteo on Tuesday, June 4, 2019

Ситуацију су смиривали и метеоролози тврдећи да ова појва не носи опасност и да неће утицати на временске прилике.

– У питању само левкасти облак, који није додирнуо земљу. Левкасти облак формирао се југозападно од Београда, те је био видљив са Новог Београда. Форма се распала негде изнад Срема, тако да ова појава неће утицати на време – рекао је овом приликом за „Блиц“ метеоролог Ђорђе Ђурић.

Шта је то протутњело српским небом?

Тромба или пијавица је врста слабих торнада који настају на сличан начин као и велики облици. Представљају јак ваздушни вртлог у облику сурле или левка, а током свог деловања ветар спушта се до доњих делова облака до тала.

Кондензовање водене паре из ваздуха може да формира ротирајући облак у облику левка који нема везе са јаким ветровима. Међутим, ако дође у контакт са земљом, може да се догоди да прерасте у торнадо, с тим што то овај пут није случај, подвлаче метеоролози.

Данас се овакав облик ваздушних вртлога све чешће јавља изнад места где се никада није појављивао што је случај и са нашом територијом, али и околним земљама. Потпуни изузетак био је монеменат када је у Румунији пијавица погодила подручје округа Драјна, након чега је повређено 39 путника аутобуса који је оштетила пијавица.

 

Извор: srbijadanas.com/Блиц