Регион

ЧИСТАЧИЦА СТЕ ИЛИ БАШТОВАН?! Невероватна понуда: Зарадите 1.500 евра за МЕСЕЦ ДАНА! У овој земљи ВАПЕ за радницима у тим пословима

Угоститељски објекти масовно траже конобаре, власници туристичких апартмана у потрази су за чистачицама, а шушка се и да је вртлара за одржавање окућница немогуће пронаћи. Класична слика Хрватске на почетку још једне туристичке сезоне.

Радне снаге на хрватској обали Јадрана кронично недостаје, а гужве на шалтерима полицијских станица где се предају захтеви за дозволе за рад за држављане земаља изван Европске уније још увек су велике. Како пише ријечки Нови лист, таква је ситуација на тржишту рада знатно подигла и цене наведених услуга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рецимо, већ прошле године на неким хрватским острвима плате чистачица које су одржавале неколико апартмана досезале су и до 10.000 куна. Ипак, према недавно објављеном огласу за одржавање апартмана у Опатији и Ичићима понуђена је плата од 5.500 куна. Додатно, сатница за чишћење апартмана на Опатијској ривијери износи између 65 и 75 куна, док се у Дубровнику она попела на 100 куна.

Приватни изнајмљивачи у Опатији и околини упозоравају да радне снаге нема довољно и да би цена рада за одржавање и чишћење апартмана у сезони могла додатно порасти.

– Плаћамо 70 куна по сату за чишћење куће за одмор и у овом тренутку смо срећни јер је сада постало немогуће наћи икога за помоћ па чак и да се понуди већи износ – истакла је једна приватна изнајмљивачица из Мошћеничке Драге, док је друга из Опатије додала и како вртлара никако не може да нађе те да се њихове цене услуга „пењу у небеса”.

Додатни проблем представља и чињеница да особе које пристају на овакве аранжмане, своје исплате често примају „на руке”, односно раде на црно. Изнајмљивачи су, наиме, приморани да их потраже мимо службених канала запошљавања јер је већина сервиса за чишћење већ сада пребукирана.

Такође, цена физичког рада поприлично је премашила цену већине интелектуалних услуга па тако док физички радници зарађују све више, стручност и образовање је неадекватно плаћено.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало/Новац.хр/В.М.