Издвајамо Регион

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО У СРБИЈИ, ЦРНОЈ ГОРИ, ГРЧКОЈ И ХРВАТСКОЈ: Када ће бити несносне врућине, а када падавине?

Летње температуре за предстојеће лето, како у нашој земљи, а тако и у региони, биће нешто мало изнад просека.

На хрватском приморју очекују се температуре изнад просека, док у Грчкој оне неће прелазити границу редовних температура за ово доба године. У Србији ће летња температура бити за свега степен до два изнад просека, али је важно да нас очекује тек мањи период дана са падавинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о црногорском приморју, с обзиром да метеоролошки савез још увек није издао детаљну дугорочну прогнозу, закључке можемо износити једино на основу претходних година, па се требају узимати са резервом.

Лето у Србији

Када је реч о нашој земљи, у јуну ће температура бити за свега један степен виша у односу на просек. Средња температура кретаће се у интервалу од 18 до 21 степен, док ће средња максимална бити до 25 степени.

Падавине ће током првог летњег месеца бити изнад просека.

Након променљивог јуна, очекује нас топао јул са максималном средњом температуром до 31 степен. Током јула се не очекују већи падавински таласи.

За свега степен нас очекује топлије време у августу, али средња температура кретаће се од 22 до 24 степена. Очекује се да ће се број тропских дана кретати у интервалу од 10 до 17 дана. Током последњег летњег месеца, број дана са падавинама биће између шест и 10 дана.

Лето у Црној Гори

Иако још увек нису доступне информације какво нас лето очекује на црногорском приморју, на основу претходних година може се закључити да је јул месец који је најтоплији и уједно најсувљи. Док је јун, као представник почетка лета, најсвежији са температуром у опсегу од 17 до 28 степени.

Падавине се највише очекују у августу, иако је тада током претходних година била и највиша температура до 31 степен.

Лето у Хрватској

Лето на хрватском приморју током ове године достићи ће температуру изнад просека. Ипак сунчаним периодима претиће појава мање или просечне количине кише, као и пљускови праћени грмљавином.

Из хрватског Државног хидрометеоролошког савеза упозоравају да ће одређени топлотни таласи чак и штети здрављу становника.

Фото: Јутјуб

Лето у Грчкој

Август ће бити најтоплији месец у Грчкој, када ће температура ваздуха достићи и до 34 степена на Пелопонезу, док ће ово бити уједно и месец са најмање кише, свега до три дана по градовима. Када је реч о првом месецу лета, јуну, он ће протећи у знаку нешто нижих температура, до 31 степен.

У Солуну ће максимална бити 29 степени, док ће у јулу то бити град са највишом температуром до 32 степена. Но, уједно и град са највише кише током јула месеца, укупно до шест. Влажност ваздуха биће у границама нормале, па ће тако она достићи до 60 посто у августу.

 

Извор: Блиц/srbijadanas.com