Издвајамо Србија

ДОКТОРИ У НЕВЕРИЦИ: У клиници Народни фронт жена из Сомбора родила БЕБУ какву Србија и свет никад нису видели!

Фото: Pixabay.com

Жени, родом из Сомбора, то је био други порођај.

Вест да је Кинескиња из провинције Хенан родила бебу тешку 6,50 килограма недавно је обишла планету, а медији у најмногољуднијој земљи света представили су свог џина као право чудо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, да се родила у Србији, ова беба би била тек на другом месту, далеко иза српске бебе рекордера од 7,2 килограма.

Беба је дошла на свет природним путем, а све се догађало пре 37 година у ГАК „Народни фронт“.

Да ова девојчица дође на свет помогао је тада чувени доктор Михајло Мика Павловић, гинеколог који се једном приликом за Пресс присетио необичног порођаја.

– Била је то највећа беба рођена на овим просторима. До дан-данас овај рекорд није оборен. Жени, родом из Сомбора, то је био други порођај. Прво дете је било тешко више од пет килограма, тако да се очекивало да и друга беба буде крупна. Ултразвук је тих година био тек у повоју, слабе резолуције, али је процењено да би беба требало да има између 5,5 и шест килограма. Нико није ни сањао да ће на свет доћи девојчица тешка више од седам килограма – испричао је др Павловић.

Он је рекао да је због величине бебе порођај био тежак, али да се све завршило на најбољи начин.

– Сећам се да је порођај добро почео. Жена се уз помоћ вакуума лепо отварала, главица бебе се спуштала без проблема, али сам се плашио како ће проћи рамена. Тако је и било… Беби је повређена рука, међутим, без обзира на то, све се добро завршило. Беба и мајка су се брзо опоравиле и отишле кући – сећао се доктор.

Подаци Завода за јавно здравље „Батут“ показују да је у последњих десетак година све више беба тежих од 3,5 килограма, колики је српски просек. Стручњаци, међутим, објашњавају да крупна беба не мора да израсте у крупно дете, нити напредује брже од новорођенчади рођене са мањом килажом.

 

Извор: Ало.рс/ М. И.