Србија

ДРАМАТИЧНО: Од понедељка продавнице на северу Косова и Метохије неће радити! СРБИМА ПРЕТИ ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА!

Последње залихе дуготрајног млека смо продали. Већ 10 дана не стиже не стиже дневно млеко, као ни млечни производи. Брашно немамо, а шећер, со и уље продајемо на килограм. Људи су у паници. Од понедељка ће све бити затворено, казао је власник једне од радњи у Косовској Митровици

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Председник Удружења привредника на северу Космета, Радош Петровић, потврдио је да од понедељка, 1. јула, прехрамбене радње, дућан и киосци, па чак ни пекаре, на северу Покрајине неће радити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је то одлучено на састанку приватника, због наметнутих такси на производе из централне Србије које су привремене приштинске институције увеле новембра прошле године.

Петровић каже да је увећање такси за 100 одсто на производе из централне Србије , житеље на северу Космета довела на ивицу хуманитарне кататрофе.

Петровић је, иначе, у четвртак упутио апел међународној заједници да „стане на пут Приштини“.

Неће радити ни пекаре, чији су власници у протеклих 10 дана чак за 60 одсто смањили испоруку хлеба.

У знак солидарности с приватницима који држе објекте с основним животним намирницама, али и робу широке потрошње, неће радити ниједан угоститељски објекат, али ни бензинске пумпе, и није познато до када ће бити под кључем.

У току јучерашњег дана рафови у појединим продавницама на којима се продаје хлеб, млеко, брашно, сећер, со, зејтин, били су празни.

„Последње залихе дуготрајног млека смо продали. Већ 10 дана не стиже не стиже дневно млеко, као ни млечни производи. Брашно немамо, а шећер, со и уље продајемо на килограм. Људи су у паници. Од понедељка ће све бити затворено“, казао је власник једне од радњи у Косовској Митровици.

И у апотекама у којима већ 10 дана не стижу пошиљке порасла је потражња.

Највише се купују антибиотици, лекови за хроничне болести, али и антидепресиви, што је посебно изражено у последња три дана.

„Оно што забрињава је куповина антидепресива. Понестају нам залихе, а како чујемо, многи одлазе у централну Србију како би се снабдели лековима“, каже радница једне апотеке у центру Митровице.

Још је непознато да ли ће у понедељак бити затворени вртићи али, како „Политика“ незванично сазнаје, већ неколико дана се уместо млека и млечних производа дају чајеви.

И у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици ситуација је изузетно тешка. Директор овог КБЦ др Милан Ивановић изјавио је да су „спровели рационализацију, посебно млека и млечних производа“.

„Успевали смо да уз помоћ државе Србије пацијенти не осете ове антисрпске мере, али како су нас херметички затворили, питање је како ће болница функционисати. Знали смо с ким имамо посла, знали смо да да западни ментори подржавају паклени план Приштине, па смо се донекле обезбедили санитетским материјалом, инфузионим растворима, мада су залихе физиолошког раствора на самом крају“, каже Ивановић, уз напомену да је „Приштина са западним менторима све ово раније осмислила како би се изазвао страх код Срба, али и егзодус“. Он верује „да ћемо уз помоћ државе Србије и овај паклени план пребродити“.

„Болница морати како зна да лечи пацијенте макар допремала лекове и санитетски материјал возилима хитне помоћи“, каже Ивановић, који додаје да ће због нестаšице горива запослени у КБЦ „рационализовати“ превоз пацијената, па ће у једном возилу пут здравствених центара у централној Србији транспортовати по два пацијента.

 

Извор: Курир.рс/ Политика/ Тањуг