Издвајамо Православље

Ево НАЈМОЋНИЈЕ молитве која постоји: Срби, изговорите ОВЕ речи и заштитите ПОРОДИЦУ и ДОМ од сваке НЕСРЕЋЕ!

Pixabay.com

Научите је обавезно

Исусова молитва је убедљиво најбитнија молитва у православној традицији, она коју мора да зна сваки човек који себе сматра православним хришћанином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нажалост, већина људи мисли да је довољно то што води рачуна да ли је црвено слово или је „само подебљано“, и данас ће је чути први пут у животу.

Исусова молитва је кратка умна молитва, у виду формуле, која се посебно цени у Православној цркви, у тој мери да се третира као „срж и зеница православља“.

Нема важније молитве од ње и она гласи:

– Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног.

Њом су се учили бројни нараштаји, о њој се дискутовало током целе историје Цркве.

Тајна њене моћи лежи у понављању и на тај се начин користи у личној аскетској пракси монаха и испосника широм православног света.

Она је, тврди се, основни метод којим они који се моле отварају своје срце Богу због чега се назива и Молитвом срца; верује се да је управо то та молитва коју апостол Павле заговара у Новом завету као „непрестану молитву“, премда наука сматра да је настала у египатским пустињама у 5. веку и да је тек постепено на Истоку стекла ову важност коју има данас.

Њено коришћење је посебно често у исихазму, православној монашкој традицији која је као начин живота посебно заступљена на Светој гори, а која укратко речено представља потпуно окретање човековој унутрашњости која се сједињује са Богом путем вођења пуног црквеног живота и узимањем Светих тајни.

При вишечасовном и непрестаном понављању ове кратке молитве користи се бројаница, која се сматра оруђем молитве, али која није обавезна и више служи као испомоћ онима који су тек почели да улазе у тај мистични свет или онима који су слаби и лако губе концентрацију.

Поред тога, приликом понављања Исусове молитве верници се могу и клањати Богу и крстити.

Међутим, овако дубоко залажење у Исусову молитву духовници обично не саветују обичним људима, без помоћи некога ко је већ у томе вешт и искусан.

Предање каже да ће ова молитва заштитити ваш дом и укућане од сваке несреће, па је ваља изговарати сваки дан.

 

Извор: Srbijadanas.com