Здравље Издвајамо

ГРЧЕ СЕ ОРГАНИ И ВЕНЕ, СРЦЕ ПРЕСТАЈЕ ДА РАДИ! Троје умрло насред улице због ХЛАДНОГ ШОКА, ако ово почне да вам се дешава одмах ЗОВИТЕ ПОМОЋ!

Сахарски талас врелине који је погодио делове Европе почетком недеље, однео је прве жртве. Три особе умрле су у Француској од хладног шока након што су са врелих плажа уронили у хладну морску воду.

Све три жртве су старије особе. Један 70-годишњи мушкарац умро је на Марсеилан плажи у близини Монпељеа дан након што је топлотни талас захватио Француску, а јуче су у истом региону страдали 62-годишња жена и 75-годишњи мушкарац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хладни шок (хyдроцутион) јавља се када је људско тело изложено наглом паду температуре. То се обично дешава када неко пропадне кроз лед у веома хладну воду, али се може догодити и када нека особа са веома врелог места (као што је плажа) оде директно у хладну воду као што је море.

Хладни шок узрокује брзо (готово тренутно) грчење и скупљање крвних судова, што ствара велики притисак на срце. Обично није фатално, али може да буде, посебно код особа које већ имају неко срчано обољење. Лекари зато саветују да се током изузетно топлих дана полако улази у воду (неколико улазака у воду са неколико минута паузе између), да тело не би доживело шок.

Француској топли дани тек предстоје, упозоравају метеоролози. Врели талас трајаће до краја недеље, па се становници и туристи позивају на додатни опрез, с обзиром да се очекују температуре и до 45 степени. Уколико заиста жива у термометру стигне до те бројке, то ће бити рекордна температура за јун. Тренутна рекордна температура за јун износи 41,5 степени забележених у близини Нарбона на југу Француске у јуну 2003. године.

Власти француске престонице припремиле су посебне мере за ванредне температуре које се очекују. У општинским зградама постављене су специјалне „хладне собе“, отворени су базени за ноћно купање и постављене додатне чесме за пиће по граду.

Ан Идалго, градоначелница Париза, потврдила је да је осам базена отворено после 22 сата, као и да ће купање током врелог таласа бити дозвољено у каналу Ла Вилет. Такође, градске власти ће делити пијаћу воду бескућницима, а током недеље би требало да се отворе још три привремена базена у густо насељеним четвртима главног града.

Није само Француска на удару. Метеоролози очекују да ће се температуре приближити јунским рекордима и највероватније их прећи у Аустрији, Белгији, Чешкој, Данској, Француској, Немачкој, Луксембургу, Холандији и Швајцарској, док ће у неким земљама вероватно доћи до постављања рекорда највише забележених температура икада.

Стручњаци упозоравају да су рани топлотни таласи опасни, јер организам човека није имао времена да се прилагоди летњим условима.

Извор: Дејли мејл/Ало