Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈЕВА ПРЉАВА ПОДВАЛА! Управо се дешава један од НАЈСУРОВИЈИХ ПРИМЕРА отимања српских светиња на Косову (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Озбилљно фалсификовање историје – овако би се у најкраћем могли назвати радови на Цркви светог Николе у Новом Брду старој више од шест векова које су косовске власти „прекрстиле“ у католичку.

Што је још горе, прошле године су на њој отпочели радове на санацији, уз подршку Немачке која је издвојила новац за тај пројекат. Међутим, велико је питање да ли су Немци уопште располагали правим подацима и документацијом у вези са овим локалитетом, или су им они подваљени од стране приштинских власти предвођење косовским премијером Хашима Тачија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Др Марко Поповић, коаутор монографије „Црква светог Николе – катедрала града Новог Брда“, који се овим локалитетом бавио и у теорији и у пракси за „Блиц“ каже званичне инситуције морају да регујеу и покушају да спречи овај покушај да се превославна црва, спорним радњама, преведе у католичку.

– Ми научници смо покренули машинерију да се обелодани шта је заправо та црква и да се спречи фалсификовање. У сваком случају, ово је још један покушај Албанаца да се негира постојање српског културног наслеђа на Косову и Метохији и да се својата. Другим речима, Харадинај је безочно слагао немачког амбасадора – рекао је Поповић раније.

Реч је о драгоценој грађевини у коју је уписана историја која сеже до 14. века, која доминира Новим Брдом на Косову, највећим српским средњовековним градом. Иначе, читаво насеље Ново Брдо пуно је српских цркава, као и утврђења која су у средњем веку изградили Срби у 14. веку.

Поповић каже да је Црква Светог Николе драгоцена и као пример како су се на само једном објекту „мењале вере“, па је од православне цркве на КиМ, која је највероватније задужбина краља Вукашина, под утицајем Турака она „преобраћена“ у џамију, да би данас у 21. веку и захваљујући приштинским властима постала католичка базилика.

Да ли ће неко моћи било шта да уради како би ово преправљање православног објекта спречило, или бар стопирало док не дође до разјашњања, озбиљно је питање, с обзиром да је на тој локацији већ направљено градилиште а чак су, према речима др Поповића, „подигли некакве стубове мимо података са истраживачких радова“.

– Преправљају остатке Цркве светог Николе као да је реч о тробродној католичкој базилици. Неки конзерваторски радови су већ изведени, али све то нема никакве везе са стварним стањем ствари – прича др Поповић за „Блиц“.

Иако је, како каже, према подацима у Новом Брду заиста и постојала католичка црква (Сашка црква), у овом случају се не ради о њој јер се она налазила на ободу града.

Он је појаснио да је црква изграђена око 1370 године. Најпре је била омања, али како је време пролазило а грађанска класа јачала, један њен део бива проширен, са олтаром према истоку.

Me financim të shtetit gjerman u finalizua edhe një projekt i rëndësishëm për kulturën dhe historinë tonë. Katedralja e…

Posted by Ramush Haradinaj on Monday, May 27, 2019

– Дограђивана је средствима грађана, када они стичу право и да граде гробнице. По површини, била је слична цркви Богородице Љевишке у Призрену. Чак је једно време, осим што је била православна катедрала, била и повремено седиште грачаничког митролита – прича Поповић.

Након тога, каже, долазе Турци 1466. и овај православни храм претварају у џамију са минаретом.

Поповић је појаснио да се истраживања и ископавања на локалитету где се налазила Црква светог Николе дешавају крајем педесетих и почетком шездесетих година 20. века.

– Ипак, она су у неком тренутку прекинута и то због инсистирања тадашњег покрајинског комитета, јер су тумачена као „националистичка акција“. Била су очекивања да ће се наставити, али то се није десило. Радови су конзервирани, након чега локација остаје запуштена – објашњава др Поповић, који каже да се у то уверио и 2015. године када је био у Новом Брду.

Међутим, тако ће све бити до прошле године, када приштинске власти, односно приштински археолошки институт, на своју руку преузима радове. Према речима др Поповића, иако је покушао да им сугерише да то не раде и да документација о цркви постоји у Београду, нису желели да је виде.

– Тада су почели са преправком остатака као да је реч о остацима католичке базилике. Појма немају шта раде, подигли су некакве стубове, мимо података са истраживачких радова, и најгоре од свега је што је православна „прекрштена у католичку цркву. На све то, слагали су и Немце који су дали огромне паре да се то реконструише – прича Поповић.

Према његовим речима, после 1999. године до данас држава Србија није урадила готово ништа за Ново Брдо.

– Покушао сам да скренем пажњу и Министарству културе, Заводу за заштиту споменика, Канцеларији за КиМ, али нико се није заинтересовао – прича он.

Каже и да је књига чија је главна тема Црква светог Николе његова иницијатива, да је рукопис понудио Заводу за заштиту споменика, и да је Министарство културе финансирало.

– Свима сам је након тога доставио, али у Новом Брду видимо шта се дешава – истиче он.

На сајту косовског министарства културе, омладине и спорта о Цркви Светог Николе пише да је у питању објекат са највец́им димензијама у Новом Брду, за коју се сматра да је била католичка катедрала. Споменик, пише, припада римском стилу.

 

Извор: Лана Гедошевић/Блиц