Издвајамо Србија

ХОЛАНДИЈА: СРБИЈА НИКАДА НЕЋЕ УЋИ У ЕУ! Мрачне прогнозе о европској будућности наше земље!

Pixabay.com

Тања Доми, професорка на Универзитету Колумбија, тврди да ће Холандија својим ветом заувек блокирати Србију и друге државе Западног Балкана на путу ка Унији

Србија и друге земље Западног Балкана никада неће ући у Европску унију јер ће Холандија својим ветом непрестано да блокира њихово приступање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово тврди Тања Доми, професорка на Универзитету Колумбија, која сматра да Холандија неће одустати од свог тврдог става о проширењу ЕУ када су у питању земље Западног Балкана.

Вето на проширење
Она сматра да захтев за убрзање евроинтеграција Западног Балкана који су упутиле Бугарска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија, Мађарска, Италија, Малта, Аустрија, Хрватска, Словенија, Пољска и Словачка представља покушај да се ублажи ударац који су Француска и Холандија задале целој идеји проширења својим односом према отпочињању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

– Уколико су могућности проширења погоршане, посебно за Северну Македонију, то не би било добро за ЕУ. Без сумње, цинизам према ЕУ од стране потенцијалних земаља кандидата свакако би се продубио ако Северна Македонија не буде укључена у процес приступања што је пре могуће – истиче Доми, додајући да Брисел треба да се ухвати у коштац са реалношћу на Балкану.

– Кина, Турска, Русија и земље Залива ангажоване су и меким и чврстим снагама и ЕУ више није једини играч у региону. Мислим да је вакуум настао слабљењем Велике Британије због Брегзита и континуираним повлачењем САД, и да сада негативно утиче на регион у смислу изградње демократије. Ниједан од других геополитичких конкурената није познат по томе што је снажан присталица демократије. Штавише, њима доминирају неолибералне владе – приметила је Доми, уз опаску да ће Холандија наставити да ставља свој вето на питање проширења ЕУ.

‘Велики’ непромењиви

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић такође оцењује да је питање проширења у другом плану када је политика ЕУ у питању.

– Тврдо језгро ЕУ, чију основу чине, пре свих, Француска и Немачка, али и Холандија, међу приоритетима имају сређивање стања у ЕУ и дефинисање будуће политике како на политичком, тако и на економском и институционалном плану – објашњава Миливојевић и наводи да иницијатива коју је покренуло 13 чланица ЕУ неће довести у питање став великих.

Извор: Информер