Србија

ХОРОР НА ИНФЕКТИВНОМ ОДЕЉЕЊУ ВАЉЕВСКЕ БОЛНИЦЕ: Стиже све већи број људи, има и деце, начелница издала ХИТАН АПЕЛ!

Како се сазнаје, неколико пацијената, међу којима је и двоје деце, примљено је на Инфективно одељење ваљевске болнице.

Први случај тровања гљивама ове године забележен је у Ваљеву. Како се сазнаје, неколико пацијената, међу којима је и двоје деце, примљено је на Инфективно одељење ваљевске болнице. На срећу, у питању су лакша тровања. Берачи су су уместо јестивих лисачарки, убрали отровну „двојницу“ заводницу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пацијенти су прошли без озбиљнијих последица по здравље, јер је у питању лакше тровање. Пошто се често догађа да берачи јестиве замене са отровним печуркама, због тога, заједно са Гљиварским друштвом Ваљево смо упутили апел свим грађанима који беру и једу гљиве, као и продавцима гљива, да буду далеко прецизнији и обазривији при утврђивању њихове јестивости. Препорука је да грађани консултују стручњаке и добре познаваоце, а уколико имају симптоме тровања да се што пре јаве лекару – каже начелница Инфективног одељења, др Снежана Арсенијевић.

Председник Гљиварског друштва Драгић Томић понавља да се гљивама најчешће трују они који гљиве годинама скупљају на истим местима. Он каже да је то највећа заблуда, јер на истом месту једне године могу да расту јестиве печурке, а следеће њихове отровне „двојнице“.

– Проблем је и што људи по селима нису едуковани и што се често руководе тиме да сваке године печурке беру на једном месту, међутим то је једна од заблуда, јер једне године могу бити јестиве, а следеће отровне, ту нема правила.

– Највећа је грешка и уједно замка то што се преносе искуства за препознавање по боји шешира што је иначе најваријабилнији део и особина код гљива. Јестиве лисичарке расту испод лишћа, док сличне отровне заводнице, којима је већ било тровања и претходних година, расту бусенасто на пањевима – објашњава Томић.

У јулу 2009. године више од 25 људи из ваљевског краја се отровало печуркама, док су од последица тровања умрле две жене и један млађи мушкарац из околине Ваљева.

Познаваоци гљива апелују да би требало строго да се води рачуна приликом брања и препознавања печурака, јер се само једном греши.

Зелена пупавка је најотровнијија печурка, од којих практично нема лека.

– Лепог је изгледа и то је оно што најчешће привуче пажњу берача, међутим неко ко не зна како изгледа зелена пупавка, не треба уопште да бере гљиве. Једина сличност ове отровне гљиве са печуркама „зека“ са којим их берачи мешају је у томе што обе имају зелени шешир и имају беле листиће. Зелена пупавка има и сукњицу и врећицу коју нема „зека“. Преко 90 одсто смртних случајева од последица тровања печуркама је узроковано тровањем зеленом пупавком – објашњава Драгић Томић.

 

Извор: Ало.рс/Телеграф/М. И.