Издвајамо Србија

ЈЕЗИВА ОБАВЕШТАЈНА САЗНАЊА! Дачић предвиђа да ће Албанци урадити нешто СТРАШНО! Ово је најопасније упозорење за Србе на Косову!

Ево шта Албанци планирају да ураде!

Власти у Приштини припремају низ бомбашких напада на север Косова! Ово алармантно упозорење изнео је у Савету безбедности УН шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је западне силе упозорио на могућност ескалације сукоба у јужној српској покрајини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је открио да „озбиљна обавештајна сазнања“ говоре да албански терористи планирају фронтални напад на Србе на северу Косова.

Кфор зна за све

Према речима министра спољних послова, следећа акција Албанаца биће покушај насилног упада и освајања рудника Трепча.

– Постоје обавештајна сазнања да приштинска страна намерава да спроведе унилатералне акције, које би могле да изазову дестабилизацију на северу Косова. Једна од тих акција била је ова наводно полицијска, у којој је употребљено више од 70 борбених возила и током које је примењена сила према Србима, али и према службенику Унмика из Русије… Следећи циљ јесте напад на Трепчу односно освајање Трепче. Они планирају и подметање разних експлозивних направа широм севера Косова и Метохије. Постоје таква, веома озбиљна сазнања и ми смо то поделили за западним партнерима. Они све то знају и надам се да ће обуздати неке људе у Приштини… – навео је Дачић у интервјуу за Глас Америке (ВОА) непосредно након завршетка седнице СБ УН.

Дачић је навео да је светске дипломате упозорио да Кфор мора да обезбеди мир и безбедност за све житеље Косова, посебно за неалбанско становништво или ће, у супротном, Србија бити приморана да се умеша.

– То је велики изазов и зато сам упозорио Кфор, јер је њихов задатак да штите све грађане, без обзира на то да ли су Срби или Албанци, и да спрече нападе на север Косова. Уколико то Кфор не уради, долазимо у велики ризик за дестабилизацију читавог региона. Ми заиста не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора… Онда би Србија морала да заштити свој народ. То нас све води даље и даље у ескалацију проблема. Зато мислим и надамо се да до тога уопште неће доћи и стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спрече ти планови како не би дошло до новог заоштравања у региону. Нама не одговара заоштравање, ми желимо наставак дијалога и долазак до решења – подвукао је Дачић и истакао да су западне дипломате с великом пажњом примиле његова упозорења. Он је навео да је истакнута потреба да се сачувају мир и стабилност у региону и да се настави дијалог, те да је неопходно укинути таксе.

Добро је да се чуло

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да је јако важно што је Дачић ове поруке изнео пред СБ УН.

– То је доказ да је Србија озбиљна држава која жели да подели своје информације са најутицајнијим земљама света. После тога нико неће моћи да каже да није био свестан опасности од евентуалне оружане авантуре Приштине на северу Косова и у Трепчи. Србија већ дуже време с правом упозорава да приштинске власти имају намеру да провоцирају инциденте на северу КиМ само ако процене да ће им то ићи у прилог. То јесте реалност која нам је добро позната, али је питање да ли су тога свесне велике силе, које често гледају Албанцима кроз прсте. Зато је Дачићево упозорење имало за циљ да предупреди евентуалну насилну акцију Приштине, али и да не допусти да се велике силе праве невеште и необавештене – истиче Драгаш.

Вучић: Питање тренутка када ће Приштина опет да нападне!

И председник Србије Александар Вучић изразио је забринутост због ситуације на КиМ и поновио да је питање тренутка када ће Приштина кренути у нове акције.

– То што је данас мирно, то је добро, и то ћемо ћемо да чувамо, али то не значи да једног јутра или ноћи нећемо бити изненађени новим провокацијама и новим нападима. И зато на дневном нивоу улажемо све напоре да се стабилност сачува. Како год било, ми гарантујемо безбедност нашем народу на целом КиМ – истакао је председник Вучић.

Извор: Информер