Издвајамо Србија

КАТАСТРОФА У СРБИЈИ! ЛЕШЕВИ ПЛУТАЈУ У ВОДИ: Вадили су их полумртве!

Фото: Јутјуб

Док кикиндски пчелари кукају над својом судбином након катастрофалног помора чак око 50 милиона пчела, нова катастрофа задесила је, овога пут, риболовце.

Наиме, у малом каналу код села Иђош, пре неколико дана регистрован је помор рибе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Радован Ристић из Мокрина, описао је тужан призор који је затекао:

„Намеравао сам да пецам на каналу Дунав-Тиса-Дунав, али сам се ипак определио за тај мали канал. Међутим, тамо сам затекао отужан призор. Много рибе већ је било угинуло, шарани, амури, толстолобици, караши… Било је и већих примерака, шарани од 10 килограма су плутали по површини. Није ме само тај призор растужио. Један човек из воде је вадио полумртву рибу. Да ли је конзумирао или продао, није ми познато. Рекао је да је риба здрава и да није отрована, да може да се једе, да је само остала без ваздуха. Недавно је Кикунду потресао страшан помор пчела, а сад је на ред дошла и риба. Шта је следеће“, резигнитано се пита Ристић.

Након уоченог угинућа рибе у каналу реаговале су и надлежне инспекције. На лице места изашао је покрајински инспектор за заштиту рибљег фонда, а о овом немилом догађају обавештено је и Водопривредно предузеће „Горњи Банат“.

Екипа кикиндског Завода за јавно здравље обавила је узорковање воде из поменутог канала како би се утврдио тачан узрок угинућа риба. Претпоставке су да се ово догодило услед промене водостаја у каналу. Наиме, због велике количине падавина у претходном периоду подигнут је ниво муља који је довео до тога да рибе нису имале довољно кисеоника.

 

Извор: Курир/Ало.рс/Д.Н.