Издвајамо Свет

КЛОПКА У ПАРИЗУ, ПРВИ ДОКУМЕНТ НА СТОЛУ! Амери спремају КОНАЧНИ УЛТИМАТУМ Србији: Прихватите или сносите ПОСЛЕДИЦЕ!

Фото: Јутјуб

Вашингтон све јасније и директније учествује у дијалогу Београда и Приштине, а то доказује и најновија посета Метју Палмера Београду и његови разговори са председником Србије Александром Вучићем.

Доласком заменика помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера у Београд потпуно је јасно да Америка поред Немачке и Француске жели да управља дијалогом Београда и Приштине и да га почетком јула у Паризу бар оживи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вашингтон је све видније присутан у дијалогу. Он је увек био ту и деловао из сенке, али у последње време људи из САД све отвореније агитују и траже решење за посрнули дијалог – каже нам наш извор из дипломатских кругова.

Још један од доказа да је Америка ту је и састанак председника Александра Вучића са америчким званичницима Роном Џонсоном и Филипом Рикером, на маргинама Глобсек форума у Братислави.

– Америка неће више да чека, она је јасно рекла да жели да се свеобухватни споразум постигне ове године. Тако да њена појачана дипломатска активност није чудна – каже нам наш извор.Према његовим речима Америка ће учинити све да се дијалог помери с мртве тачке, па да се већ и у Паризу добију контуре споразума Београда и Приштине.

– Став САД по питању независности Косова је јасан, али Србију могу да радују вести и све више изјава на тему разграничења на КиМ. Што се може тумачити да је и подела Косова још увек прихватљива опција за Вашингтон – каже нам наш извор.

– Знамо да не можемо да очекујемо велику или значајну промену става по питању КиМ, али се надамо, и молим вас да то пренесте Трампу, нешто балансиранијем односу, који би био нешто повољнији и водио би рачуна о будућности Србије – рекао је Александар Вучић Палемреу након састанка на Андрићевом венцу.

Вучић је напоменуо је да само разговорима и преговорима може нешто да се постигне по питању косовског решења и да је са тиме сагласан и Метју Палмер.

– Наше позиције су различите, САД су признале независно Косово, за Србију је Косово неотуђиви део територије. И поред наших разлика, јасно је да се до решења може доћи само преговорима, међусобним уважавањем и међусобним поштовањем српских и албанских интереса – истакао је председник Србије.

Оно што Србију може да радује јесте јасан став Метју Палемра да су антицивилизацијске таксе препрека било каквом отпочињању разговора и да је њихово укидање предуслов свих предуслова за наставак дијалога.

– Једна од ставки САД у агенди за преговоре Београда и Приштине је и да се од Србије тражи максимална конструктивност, а заузврат Вашингтон ће снажно подржати српски пут ка ЕУ – откива наш извор.

Говорећи о најављеном састанку у Паризу који организују немачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсдник Емануел Макрон, Палмер је рекао да САД подржавају оно што раде њихови партнери и савезници.

„Не могу да кажем исход разговора, али смо сигурни да ће наш заједнички циљ, борба за решење, повести обе стране ка споразуму“, рекао је Палмер чиме је најавио да ће до састанка у Паризу, готово сигурно доћи.

 

Извор: Ало.рс/Д.Н.