Издвајамо Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ ИЗДАЛИ ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: СКЛОНИТЕ СЕ! Грмљавина, киша и град падаће у овим деловима Србије!

Фото: Pixabay.com

Водостај на великим рекама у Србији и даље је у благом порасту, а врх таласа Саве и Дунава у Београду очекује се сутра

Републички Хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење на јаке пљускове, грмљавину и локалну појаву града за подручје Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да ће до краја дана на подручју Србије бити нестабилно са пљусковима и грмљавином, нарочито у северним и западним крајевима земље.

После подне и увече на крајњем северу очекују се временске непогоде, око 30 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар.

Водостај на великим рекама у Србији и даље је у благом порасту, а врх таласа Саве и Дунава у Београду очекује се сутра, каже хидролог Јелена Јеринић из РХМЗС.

Након врха таласа, очекује се стагнација, а после полако и опадање нивоа водостаја.

– Водостаји на свим рекама налазе се на нивоу редовних одбрана и нема никаквих значајнијих пораста да бисмо могли да очекујемо ванредну одбрану. Тренутно је једино Тиса још у порасту и таква ситуација ће бити наредних пет дана – рекла је Јеринић.

Што се тиче мањих река, у порасту су Тимок, Јадар, Колубара, Јужна Морава због кише која је падала јуче, али ни на једној од река није достигнут упозоравајући ниво.

– Једино је био проблем код Крупња где је за мање од сат времена пало 80 литара кише по метру квадратном и проглашена је ванредна ситуација због малих потока – објаснила је Јеринић.

Излиле су се Богоштица, Ликодра и Брштица, али су сада у повлачењу. Будући да се данас очекују падавине у Бачкој, Срему, Мачви, Подрињу, централним и јужним крајевима, Јеринић каже да је потребна опрезност јер услед велике количине падавина може доћи до изливања мањих река и потока.

– Треба бити пажљив јер као што се јуче делило у Крупњу, данас такође може било где – рекла је Јеринић и додала да екипе РХМЗ прате ситуацију и да дежурају 24 сата.

 

Извор: