Регион

МИЛУ ОДОБРИЛИ ЦРКВУ!!! Црногорци добили ЗЕЛЕНО СВЕТЛО! Ево ко им је ПОМОГАО!

Венецијанска комисија дала је позитивно мишљење на црногорски Предлог закона о слободи вероисповести, саопштила је Влада Црне Горе.

Венецијанска комисија је на пленарној седници усвојила позитивно мишљење на Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промене постојећег застарелог законодавства“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу владе, објављеном на сајту владе у Подгорици, наводи се да је, коментаришући питање имовине верских заједница, Венецијанска комисија нагласила да што се тиче важног питања имовине верских заједница, „разуме забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и решавања питања могуће незаконите/злоупотребом извршене регистрације на име верских заједница током 1990-их година низа верских објеката који могу бити део културне баштине Црне Горе. Тим пре зато што држава, према члану 78. Устава, има дужност да штити природну и културну баштину земље“.

„Венецијанска комисија је овим мишљењем подржала кључно опредељење владе да предложеним законом сваком грађанину Црне Горе буде гарантована слобода да, по сопственој савести, буде или не буде верник било које вероисповијести, афирмишући право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбеди да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији државе“, поручују из црногорске владе.

У сапштењу се каже и да „Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се решења предложена у овом Предлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад хок правилима, специфичним за ову ситуацију“.

„Делегација Владе Црне Горе, која је учествовала у раду пленарне седнице Венецијанске комисије, коју је предводио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, изразила је захвалност комисији на датом стручном мишљењу, саопштивши да ће сугестије и препоруке за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредаба бити пажљиво размотрене и инкорпориране у финални текст Предлога закона који ће бити упућен Скупштини на разматрање и усвајање“, наводи се на крају саопштења.

Izvor: ТАНЈУГ