Регион

Најуклетија кућа на Балкану убила све своје власнике! Боривој одлучио да је истражи, а призор који је затекао га је скаменио!

Километар и по од Ловрана налази се кућа која као светионик стоји на каменом платоу, а изнад ње је неколико стотина метара висок камени хрид. Мештани су је годинама у страху избегавали мислећи да је уклета.

Верују да кућу опседају душе злостављаних логорашица. Многи и не желе да причају о њој, а они који проговоре – кажу само да је уклета. У кући су се, наводно, догађале чудне ствари, а постоје и сведочанства људи који су ‘за длаку’ избегли трагедију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од таквих прича говори о угледном опатијском угоститељу, који се с љубавницом склонио од кише у ову кућу. Одједном се на спрату чула галама, смех, лупање чаша и тањира, као да је у току раскалашна забава. Изненађени пар се скаменио.

Упркос пљуску похитали су према аутомобилу, упалили мотор, али су се гуме вртеле у месту. Ауто је, као у филму, већ полако клизио према ивици дубоке провалије.

И кад су већ помислили да је крај, у стену изнад куће ударио је гром, а истог тренутка аутомобил је јурнуо према путу.

Ријечанин Боривој Буква пре десетак година се охрабрио и отишао да истражује духове у кући. Призор га је шокирао. У рушевини су биле плетене фотеље, сто и колевка као и четири тањира на столу. Покушао је виском да сазна шта се догађало у кући и добио три јасне наредбе да се губи из куће. Послушао је

Знао је да се с тим не треба шалити. Поготово зато што је кућа у последњих сто година убила све своје власнике, али и случајне пролазнике који су само боравили у кући. Буква је казао како ће власник куће морати да буде странац, јер је и њен први власник био странац. Само он ће моћи да је опреми и користи у угоститељске сврхе, како је било и на почетку.

Некада је кућа била прекрасан хотел. Долазили су гости из целе Аустро-Угарске. Једне вечери 1923. кућа је планула, а наводно ју је запалио сам власник због осигурања.

Након неког времена кућу је купила једна породица и кренула у обнову. Међутим, пијавица је дигла кров и разбацала црепове по селу. Ниједна друга кућа није страдала. Власник је затим оболео и умро.

Други власник умро је од изненадне болести, а следећи у саобраћајној несрећи неколико месеци након што је почео да је адаптира. У кући је гром убио чешке туристе који су ушли како би се склонили од кише.

„Кућа је та која сама бира своје власнике“, објаснио је Буква и додао како је имао осећај да га неко гура са литице док је био тамо.

У кући су наводно обитавала три духа. Три жене мучене су и убијене у кући, једна за време Другог светског рата, а две после.

Главни организатор злочина био је италијански фашистички званичник Скробогња, рођен у Ријеци. Био је, међу осталим, задужен и да доводи младе девојке у табор италијанске војске у Опатији.

Фашисти су ловили девојке и често цела села одводили у логор, због сарадње с комунистима. Део девојака завршавао је у Опатији, а оне које високи официри не би одабрали, Скробогња је, наводно, одводио у кућу на осами.

У кући је било још убистава, самоубистава и необјашњивих смрти, али ти духови се нису задржали. Мештанка је испричала како је мушкарац пререзао супрузи гркљан 1912. године због љубоморе. Затим се скинуо го и бацио са стене. Имали су четворо деце.

Садашњи власник заиста је – странац!

Данашњи власник, чији је покојни отац страдао у саобраћајној несрећи недуго након што је почео да поправља кућу, средио ју је у угоститељски објекат. То је и била очева жеља. Не верује у приче о духовима, а кућу је обновио каква је била.

Иначе, он је пореклом Мађар и Италијан, а отац му је имао аустријско држављанство.

„Овде смо већ шест година и ништа се чудно није догађало. Управо супротно, гости нам се радо враћају, пуни су утисака и како кажу, код нас се осећају одлично“, испричала је сувласница хотела.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еxпресс/ Ало.рс/ Н.М.