Србија

Не чекајте! Србија ВАПИ за ОВИМ радницима, а за неколико месеци може да се заради ВИШЕ ХИЉАДА ЕВРА!

Бербом воћа може да се заради и неколико хиљада евра за неколико месеци, али зато у воћњацима морате да излијете крв, сузе и зној! Јелена Ковачевић из Крагујевца има 27 година, нема сталан посао и берба воћа јој је извор прихода.

Прво кренемо са бербом јагода, онда на ред долазе вишње, трешње, па шљиве и јабуке. Тако да за мене преко лета нема одмора. Посао у надници није лак, велика је врућина и није лако, али шта се мора није тешко – каже Јелена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У трешњару породице Ђорђевић у селу Винча код Тополе ради група Крагујевчана. Посао су нашли преко огласа и свако јутро до посла путују комбијем. Да би стигли на време, устају у пет ујутру јер берба почиње у седам.

– Није тешко брати трешње. Не морате да се сагињете као за јагоде и боровнице. У току дана наберем око сто килограма, сунце је и спарина, али ухватимо и мало хлада од дрвета. Паузе нам трају пола сата и после све Јово наново. Ја не смем да се попнем на високе гране, то препуштам спретнијима од мене. Ако паднеш, може да буде ризично – прича Оливера Димић, која годинама бере воће и тако зарађује. И њен син Вук (18) на терену је са мамом.

Идем у средњу школу, али овим послом у надници зарађујем џепарац. Брањем трешања могу да узмем око 200 евра за десет дана, што уопште није мало. Део ћу дати родитељима, а за остатак ћу купити нешто себи – прича Вук са врха трешње у два поподне.

Једва нашао раднице за добро плаћен посао

У селу Влашки До у јеку је берба боровница. Газда Живота Бајкић једва је нашао раднице за бербу на свом имању.

Дневница је 2.000 динара, ради се од седам ујутру до пет поподне, уз две паузе и послужење. Али страшно је тешко наћи раднике. Да ли не желе или не могу да раде, не знам. Жене које сам пронашао да беру боровнице су из села удаљених око 20 километара и свако јутро идем по њих и враћам их назад – прича Живота.

И добро и лоше

Стефани Хорват ове године се први пут одлучила да бере боровнице, али не зна да ли ће то поновити и следећег лета.

– Кад сунце упече око подне, јако је тешко да се издржи, зато људи и избегавају рад на њиви. Међутим, дневница је добра и дружење са осталим берачима је лепо искуство. Тако да, кад ставите на вагу, имате добре и лоше ствари, па шта пресуди – каже Стефани.

 

Извор: РИНА/ Srbijadanas.com