loading...
Издвајамо Свет

НЕМЦИ ОТВАРАЈУ ВРАТА И ЗА РАДНИКЕ ИЗ СРБИЈЕ: Ако желите да радите у Немачкој од данас ћете моћи само под ОВИМ УСЛОВИМА!

Бундестаг је усвојио пакет миграционих закона којима се пооштрава давање азила, а олакшава се усељавање стручњака за потребе тржишта рада у Немачкој.

Пакет има седам закона који обухватају не само такозвани „уређени повратак“ и олакшано протеривање оних који немају право на азил, за шта се одувек залагао министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, већ и усељавање стручне радне снаге и интеграцију, преноси Танјуг.

„Ово је прекретница у нашој миграционој политици“, рекао је Зехофер током жустре расправе у Бундестагу.

Он је оценио да је бољи приступ стране стручне радне снаге немачком тржишту рада „веома важан део“ будуће миграционе политике Немачке, преноси „Велт“.

Зехофер је појаснио и да Немачка може да прихвати тражиоце азила само ако се ограничи имиграција.

„Људи без права на останак морају да напусте нашу земљу“, поручио је он.

Са друге стране, за тражиоце азила који пронађу радно место, отварају се нове могућности останка у Немачкој.

Закон о усељењу стручне радне снаге омогућава свим квалификованим стручним радницима из земаља које нису чланице ЕУ да дођу у Немачку да раде — и то у свим областима, а не само када је реч о дефицитарним занимањима.

Тако се предвиђа да квалификовани стручњаци могу да бораве у Немачкој до шест месеци како би тражили посао, ако довољно добро знају немачки, при чему немају право на социјалну помоћ.

Нова правила требало би да смање дефицит стручне радне снаге у Немачкој, пишу немачки медији.

Закон о азилу наишао је на противљење политичара из редова Зелених и Левице, док су закон о усељавању стручних радника подржале све политичке фракције у Парламенту Немачке.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...