Регион Свет Србија

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ: ЕУ прихвата идеју великоалбанског пројекта?

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изазвао је незапамћени дипломатски скандал

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изазвао је незапамћени дипломатски скандал када је после разговора са албанским премијером Едијем Рамом, одговарајући на новинарска питања, под територију Албаније де факто сврстао и Косово и Метохију?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Јункер је прво, док је одговарао на питање о „великој Албанији“ и изјавама политичара из Тиране и Приштине о уједињењу, изјавио да „нема смисла антиципирати то што неки предвиђају на западном Балкану између Албаније и Северне Македоније“, не помињући уопште тзв. Косово, као да је оно већ део Албаније, па сад упозорава да тој територији не треба придруживати Северну Македонију.

– То није оствариво и само би нашкодило процесу уједињења континента – оценио је Јункер.

Новинарима у Бриселу у првом тренутку учинило се да је Јункер одговарајући на питање о идеји уједињења Албаније и Косова направио лапсус, заменивши „предвиђања између Албаније и Косова“ са „предвиђања између Албаније и Северне Македоније“. Међутим…

На молбу да појасни о чему је тачно говорио Јункер и да ли је у питању лапсус, портпаролка Европске комисије Маргаритис Шинас нагласила је да се одговор председника ЕК „јасно односио на Северну Македонију“. Тек да не буде никакве дилеме…

Подсетимо, уочи самита Брдо Бриони у Тирани Хашим Тачи и Еди Рама говорили су о националном уједињењу Албанаца и потпуном отварању границе између Албаније и тзв. Косова, те припајању три општине са југа централне Србије косовској територији.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да, ако се не ради о лапсусу, онда се ради о прихватању идеје великоалбанског пројекта од западних центара моћи, што је изузетно опасно.

– Ако Јункер и остали прихватају великоалбански пројекат, онда је легитимно право да ми тражимо уједињење са Републиком Српском и враћање дела Косова под јурисдикцију Београда – оцењује Анђелковић.

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, Јункеру очигледно ствари измичу из руке чим тако меша појмове.

– Јункер је у одласку, али оно што је проблем за нас јесте што Запад игра на карту албанских интереса на овим просторима, толерише све те активности које ће у суштини једног дана довести до „велике Албаније“ – закључује Миливојевић.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Република/Тањуг/Српски телеграф