Русија

НИЈЕ ФОТОМОНТАЖА: Сахранили Путина! Година смрти 2019! На дну плоче тешке речи (ФОТО)

Надгробни споменик са ликом руског председника

Још једна лажна надгробна плоча са именом и фотографијом руског председника Владимира Путина појавила се у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споменик је овај пут постављен у југозападном граду Воронежу, пише редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику.

– Невероватан лопов и лажов. Политички леш – написано је у тексту уз Путиново име, иницијале, годину рођења, и у којем је 2019. наведена као година смрти.

Фотографије инсталације појавиле су се 5. јуна на Твитер налогу ‘Агит Русије’, који припада групи која себе назива “федералним каналом агитације, вести и уличних протеста у Русији”. У накнадном посту групе пише да је фотографију послао анонимни пошиљалац, преноси ЦДМ.

Била је то једна у низу сличних инсталација у последњих неколико седмица. Од марта, у најмање осам градова уочене су лажне надгробне плоче с Путиновим лицем, што је део координиране протестне кампање.

Први се појавио у граду Набережње Челни, у Татарстану, 10. марта. Двоје активиста касније су ухапшена због наводне умешаности.

Убрзо након тога, лажна надгробна плоча појавила се у Москви, а трећа у Берлину. Активисти су 3. априла поставили плочу преко пута чувеног Катедрала Светог Исака у Санкт Петербургу, привукавши значајну пажњу.

Група ‘Агит Русија’ је преузела одговорност за неке од надгробних плоча. У интервјуу за новински портал Медуза у априлу, портпарол Григориј Кудријавцев изјавио је да је група оформљена како би “попунила рупу” коју је за собом оставио недостатак уличних протеста у Русији.

Покрет је заједница људи различитих старости и политичких погледа. Они су уједињени заједничком жељом да се боре против диктатуре и тоталитаризма, те Путинове пропаганде – рекао је он за портал.

Кудријавцев је објаснио како активисти групе ‘Агит Русија’ радије остају анонимни и већина њих се међусобно не познају.

 

Можда је међу најжешћим акцијама покрета она из децембра 2018. године, када су активисти поставили плакате широм подземне железнице у Санкт Петербургу, на којима су Путин и премијер Дмитриј Медведев приказани у божићним шеширима како нуде новогодишње честитке.

 

– Наш дар за вас је раст цена, пораст комуналних рачуна, пораст цена гаса, подизање старосне границе за пензионисање – писало је на плакатима, чиме се алудирало на неке од најконтроверзнијих политичких одлука које је руска влада донела последњих месеци.

 

 

 

Извор: РСЕ/Ало.рс